Кабинетът планира 1.5 кубика безплатна вода за уязвимите потребители

Това разкри регионалният министър Николай Нанков

В някои области на страната таванът на социална поносимост е достигнат и там няма да има повишение на цената на водата. Това увери министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

"Съвместно със социалното министерство ще дефинираме понятието уязвими потребители и ще изработим механизъм за тяхното подпомагане. По изрично мое настояване гражданите в тази категория ще получават до 1,5 кубика безплатна вода на месец", разкри регионалният министър по "Дарик".

Водоснабдителната и канализационна мрежа (ВиК) в България е четири пъти по-дълга от републиканската пътна мрежа - тя е над 90 хил. км под земята, които изискват огромен ресурс за поддръжка, отбеляза Нанков. 

По думите му, с новия закон за ВиК ще се създаде и подземен кадастър за системите, което ще улесни ремонтните дейности и инвеститорите. В момента под 5% от ВиК мрежата у нас има кадастър.

Регионалният министър обясни, че след като се уреди въпросът със собствеността на язовир "Бели Искър", ще започнат действия за ремонт на съоръжението. "Няма случай областен управител да е ремонтирал язовир. Тези за питейни нужди се ремонтират от МРРБ, както в момента рехабилитираме язовирите "Христо Смирненски" и "Студена". Така че ще ремонтираме и "Бели Искър", но след проектиране, за да се установи точното състояние и нуждата от ремонт, защото сегашната сума, която се лансира в общественото пространство от 80 млн. лв., е меко казано завишена", коментира Нанков.

"В случая с язовир "Бели Искър" всяването на необосновани страхове от областния управител сред хората е по-голям грях от непознаването му на закона", подчерта министърът.