Кабинетът на Румен Радев организира лов на вещици срещу учени

Защо проект за изследване и преподаване на равнопоставеност на обучението между момчета и момичета е обявен за опасен

Даниела Таринска,  политилог

Бившият депутат от НДСВ, кандидат на БСП и настоящ съветник на Румен Радев - Борислав Цеков, стартира кампания срещу научен проект за изследване и преподаване на равнопоставеност на обучението между момчета и момичета в няколко града в провинцията. Проектът кандидатства за финансиране пред ЮНЕСКО и фактът, че е стигнал до Борислав Цеков още на този, предварителен етап е почти 

криминална загадка

На 1 август, чрез фейсбук профила си, той заклеймява проект на БАН, с тема равнопоставеност на половете, одобрен на първа инстанция от ЮНЕСКО и призовава медиите да го атакуват като противоконституционен. Сезира също така и УС на БАН и Министерството на образованието. 

 В действителност сумата, с която проектът евентуално би бил финансиран е нищожна в сравнение с това, което получава неговият "Институт за модерна политика", но целта на атаката не е самият проект. Тя е далеч по-мащабна и обслужва все още неофициалната заявка на президента да вдъхнови политически проект, който да размести балансите в парламента. Целта е да се капитализира, преди да е заглъхнала, еуфорията от последното и много спорно решение на Конституционният съд. И така, да се поддържа някакво ниво на напрежение в неполитическия сезон, докато дойде месец септември, когато управляващата коалиция ще бъде подложена на сериозни изпитания. 
Атаката започната от съветника на президента беше синхронизирано подкрепена и раздухана до абсурд от всички Пеевски медии, което прави много вероятен фактът, че има не само предварителна организация, но и план за смяна на управлението, подкрепен от КОЙ и Румен Радев. 
Участниците в атакувания проект не са политически противници нито на Борислав Цеков, нито на президента - те са научни работници към БАН. И това е много по-голям, това е фундаментален проблем за държава, която твърди че е демократична!
Защото академичната свобода на изследвания и говорене не може да бъде ограничавана в демократична държава от политици и медии-собственост на олигарси. Не може да бъде ограничавана от хора в кабинета на президента, или на министър-председателя или на който и да е от управлението на държавата. Не може да бъде подчинявана от главни редактори на медии, или дори да зависи от общественото мнение!  Същността в работата на един учен е да изследва нови полета, непознати светове и да надскача общоприетите идеи, мнения и предразсъдъци. Ако бъде подвластен на политици, богаташи и хора, които нямат неговите компетенции, той е безполезен и престава да бъде бъде истински учен. 
Човешката история е пълна с примери на тоталитарни режими, които ограничават и контролират изследванията на своите учени. В СССР имаше затворени градове, изтрити от картата, където учените работеха по тайни проекти. И, в резултат - технологичната революция се случи извън границите на СССР, а държавата се разпадна. 
Посветени преди всичко на своята работа, добрите учени винаги ще търсят свободата. За своите изследвания, за правото да ги обсъждат и публикуват без санкции. 
При първа възможност те ще отхвърлят политическия натиск и ще заминат в държава, която им гарантира академичната свобода. Нищо и никой няма да придвижи българската наука в XXI-ви век, защото в България ще останат само услужливи учени като Борислав Цеков и тези, които плащат за дезинформационния и службогонски популизъм. 
Поради това и от изключително значение е поведението на единствената държавна институция, която е призвана да се намеси в този 

оцапан със скрити политически амбиции скандал

 Ако, Българската Академия на Науките не защити сега и веднага, правото на академична свобода на своите учени, значи тя е подчинена на политическите интриги и поради това е безполезна на обществото ни.