И битката за Видинска епархия контролирана от Кремъл – Данаил е фаворит

Николай Пловдивски губи влияние в синода, измества го Гавраил Ловчански

Претендентите за Видинска епархия

Претендентите за Видинска епархия

Очаква се днес протестиращи от Видинска и Пловдивска епархии да блокират входа на патриаршията в София, където ще заседава Св. синод. Мирянате са против манипулирания според тях избор на нов видински владика, проведен миналата неделя. Изненадващо 27 гласа получи  епископ Данаил, дясна ръка на владиката Йосиф, който отговаря за Америка, Канада и Австралия. С 26 гласа, втори се класира главният секретар на Св. синод епископ Герасим. Реално той беше един от фаворитите за владика. Само с два гласа подкрепа пък остана Поликарп, довереник на пловдивския владика Николай. Утре  синодалните старци трябва да направят избор между Данаил и Герасим, но пазнавачи на канона твърдят, че първо е трябвало да разследват Герасим,

дали по устав е в списъка на достоизбираемите

Кандидатурата на Герасим е доста спорна, той няма висше духовно образование, спорни са и месеците, които е живял в манастир. За сметка на това Данаил отговаря на всички канонични изисквания. Освен това миряните твърдят, че е и вярващ, което било съмнително за Герасим.  

Епископ Данаил бе най-довереният човек на покойния вече Неврокопски митрополит Натанаил. С негово ходатайството Данаил бе определен за дясна ръка на владиката на Америка, Канада и Австралия Йосиф преди доста години, но дълго време не можe да напусне България и през този период се скрива в Роженския манастир  като игумен.

Според хора от църковните среди българските власти и щатските им колеги не го пускали, тъй като бил основен свидетел на Натанаил Неврокопски по делото за садистичната екзекуция през 2002 г. на отец Стефан Камберов от Банско. Едва преди 8 г. епископът хванал самолета за Ню Йорк с американска виза.
В монашеското братство епископ Данаил е известен и с радикалното си църковно поведение. Например, ако жена ви е протестантка или католичка, той няма да ви даде причастие. В САЩ българите не го харесват, защото е недиалогичен, но е

последовател на буквата на канона

Интересното, че и двамата фавороти за видински владика не са към лобито на Николай Пловдивски, който стоше зад Полиарп и се смята, че дърпа конците в синода. Достойните за владишкия трон са от обкръжението на покойния Натанаил, което днес се оглавява от Гавраил Ловчански. Тежката загуба на Поликарп миналата неделя е поражение за владиката Николай и то знаково преди визитата на руския патриарх Кирил на 3 март, коментират в църковните среди.

Сред тях бродят и съмнения, че връченият преди дни на Дядо Николай орден на името на Стефан Стаболов е вид компенсация за това, че неговият човек Поликарп е порязан миналата неделя за владика. Любопитно е, че Герасим, който е сред фаворитите за видински митрополит, е протежиран точно от шефовете на Библиотекарския, които раздават отличия на името на убития заради руски интереси Стефан Стамболов.

Познавачи на църковния живот очакват, че след трети март у нас Църквата ще има нов фаворит, който

ще развява „сърпа и чука”

Става дума за Гавраил Ловчански. 

Утре Св. синод трябва да избере между Данаил и Герасим нов владика на Видинска епархия. Сред черноризците се говори, че дори и случващото се в най-бедната епархия на България се контролира от „големия брат” в Русия. Руската патриаршия винаги трябва да има пълна гаранция, че може да контролира във всеки момент избора на нов български религиозен водач. За това са важни и ключови изборите на владици. Богослови твърдят, че до българското европредседателство на ЕС Русия ще бута като свой фаворит за заместник на патриарх Неофит Гавраил Ловченаски. Но Варненският Йоан се сочи като най-сериозен кандидат за бъдещ патриарх. При тази ситуация най-вероятно утре синодът ще посочи Данаил, а Герасим ще запази поста главен секретар. Прогнозата е, че 9 от гласовете на митрополитите ще са за Данаил, а 2 за Герасим. Не е ясно как ще гласуват Антоний Западновропейски, Йоаникий Сливенски и Григорий Търновски. 

Важните избори във Видинска епархия преминаха на фона на скандалите около Истанбулската конвенция и заклеймяването й от Църквата. Докато владиците ни обясняваха колко скверна и покварена била тази конвенция, целенасочено дебатът за нов владика бе замазан и манипулиран. Но църковното лицемерие е втора същност на БПЦ. Камбанният звън със заклинанията на Истанбулската конвенция и третия пол не успяха да заглушат скандалните чатове между игумена на Чипровския манастир и протосингела на Видинска епархия, изтекли в социалните мрежи. Те са по-подходящи за гимназиални закачки между младеж и девойка, а съдържанието им недвусмислено показва, че това което Църквата анатемосва, в живота го прилага практически.