Галъп: 2/3 от българите "доволни" от болничните услуги, за 50% доплащането за здраве е проблем

Един от сериозните проблеми е свързан с доплащането, което не винаги е основателно

Около две трети от пациентите, които са били в болница през последните пет години, са "много доволни" или "по-скоро доволни" от грижата, която са получили. Повече от половината смятат, че доплащането е проблем и оценяват разходите от болничния си престой като по-скоро високи или много високи. Тези данни обяви при представянето на "Индекса на болниците" Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп Интернешенъл", съобщава news.bg. За съставянето на "Индекса на болниците" са послужили данните на НЗОК.

Той коментира социологическите данни от проведената анкета, които показват ясно, че трудът на лекарите в България се цени, но на системата на здравеопазването и на ценообразуването в сферата на здравеопазването се гледа с подчертано недоверие. Доплащането остава един от основните проблеми на пациентите.

Чувствителен дял от лежалите в болница в последните години - двама от всеки петима - споделят, че са се наложили плащания, които смятат за извънредни и неоснователни. Все пак, повече от половината не са се сблъскали с такава необходимост, но размерът на проблема очевидно не е малък.

Първан Симеонов коментира пред журналисти, че анкетата ни показва само генерална структура и заяви, че тя ще бъде задълбочена. "Очертава се проблем с плащанията. Имаме мнения, които сочат към задоволство от лекарската работа. В същото време имаме и ясна структура на мненията, която показва, че проблемите на системата са онези, които тревожат българите", констатира той.

По думите му личната болнична грижа на лекарите се оценява високо, но състоянието на здравеопазването се оценява като тежко.

"Като че ли проблемите на здравеопазването се възприемат с най-голяма обществена чувствителност, защото корупция и проблеми може да има навсякъде. Но когато става дума за здравеопазване, хората ясно разбират, че става дума за живота и здравето им", каза още той

"Индекс на болниците" предоставя обективни данни за дейността на лечебните заведения по НЗОК в някои социално значими специалности - онкология, инвазивна кардиология и неврология, както и за субективните усещания на пациентите от досега им с лечението в болница.

Целта на проекта е да даде повече прозрачност, увеличавайки възможностите за по-информиран избор и заостряйки вниманието на институциите върху някои тенденции в системата.

Основни изводи, които очерта "Индекс на болниците", са свързани с увеличение на броя на лечебните заведения, които предоставят лечение в тези направления, липса на комплексност на предоставяните медицински услуги, неравномерно покритие на 28-те области с предоставяне на медицински услуги; нисък процент на предоставяне на иновативно лечение в областта на исхемичните инсулти, проблем с достъпността на медицинските услуги заради наличието на доплащане, доверие в лекарите и в труда им, но недоверие в здравната система и ценообразуването в нея.