Дядо Григорий: Да се оказва натиск на БПЦ при избора на Видински владика е неканонично

Избирателите носят отговорност пред Бога и Църквата

митрополит Григорий

митрополит Григорий

Врачанският митрополит Григорий, излезе с изявление по повод епархийския избор на нов Видински митрополит, което бе публикувано от Видинската митрополия.

"Появилите се внушения, че изборът e бил "предопределен", правени от група граждани, които са недоволни, че предпочитаният от тях кандидат не е получил доверието на избирателите, са напълно неоснователни", коментира владиката.

"При всеки един вот - в обществото или в Църквата - е съвсем естествено предварително да се знаят преобладаващите нагласи на избирателите за това какви са шансовете на кандидатите и кои от тях са предпочитани. Епархийските избиратели са в пълното си право да изразяват и обсъждат своите предпочитания за един или друг кандидат преди избора, защото те носят високата отговорност пред Бога и пред Светата ни Православна Църква да вземат най-доброто решение. 

Това е естествена и легитимна част от църковния живот, така както в обществото е нормална, необходима и легитимна дискусията сред избирателите, която предшества даден избор", се казва в изявлението на дядо Григорий.

Врачанският митрополит припомня, че изборът на нов митрополит е вътрешноцърковен въпрос, част от автономията на БПЦ, който се подчинява на строги уставни и канонични правила. Опитите да се упражнява външен натиск и да се отправят противоуставни искания и претенции към БПЦ са неприемливи и противоканонични, се казва в изявлението на митрополит Григорий.