Д-р Кацаров: С акции на ГДБОП няма дa решим проблема с паралелната търговия с лекарства

Ако доктор е замесен в подобно престъпно деяние - трябва да му бъдат отнети лекарските правата, смята д-р Павлова от БЛС

д-р Стойчо Кацаров

д-р Стойчо Кацаров

Големият проблем е легалната, паралелната търговия, която ощетява българските пациенти заради недостига на лекарства. Затова подобни акции на ГДБОП няма да решат този проблем с недостига на лекарства. Това коментира в студиото на БНТ д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на пациентите по повод акцията на ГДБОП, при която беше разкрита група за нелегална паралелна търговия с лекарства. 

Според него данните за милиони левове, с която е била ощетена Здравната каса, е силно преувеличена. Като аргумент той посочи, че цялата сума за онколекарства са 250 млн. лева, с която НЗОК разполага. 

От разговора в студиото стана още ясно, че паралелният нерегламентиран износ на лекарства съществува от 2013 година. Това е поставяно като проблем от съсловните организации, който има две страни - паралелната търговия е легална практика в ЕС. Тя се осъществява с лекарства от България, които се продават в страни от ЕС. Разликата между  цените у нас и там е стимул за извършването на този паралелен износ. Има обаче и криминален износ на лекарства, който е свързан с медикаменти, които не са приложени на пациента или са били формално изписани. Всичко това е възможно да се случва е заради липсата на контрол. 

Трябва да се види колко са пациентите, на които са били изписани тези лекарства. Говори се за аптекари и лекари, и се посочват няколко механизми, за да се случи тази злоупотреба. Ако се докаже,  че има замесен лекар и той има вина в това престъпно деяния, Българският лекарски съюз (БЛС) ще реагира остро на този престъпен акт  – дори да се отнемат лекарски права, защото това компрометира лекарското съсловие, категорична бе д-р Галинка Павлова, зам.-председател на БЛС.