750 "недоволни" автобуса ще шестват на 25 юни в столицата

Вчера се надигна огромна лавина от недоволство между колегите, съобщи Магдалена Милтенова от Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта

Представителите на автомобилните превозвачи продължават с протестите си срещу законопроекта за създаване на Автомобилна камара. След като от ГЕРБ отказаха да оттеглят текстовете, превозите спряха за час и половина в четвъртък. Ако няма развитие по случая, на 25 юни през центъра на София ще има шествие от 750 автобуса, каза Магдалена Милтенова от Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта. Първоначално се е смятало, че в протеста ще се включат 250 автобуса.
 
„Днес внасяме искане в Столична община, в което ще посочим бройката 750 автобуса, защото вчера се надигна огромна лавина от недоволство между колегите. Трябва да ви кажа, че и хора, които не са наши членове, се включиха в протеста и хора, които не са наши членове, искат да се включат на 25. Няма да има преустановяване на превоз. Протестът ще се изрази в шествие на автобусите и шествие на камиони. Това ще бъде протеста. Тоест от площад „Алeксандър Невски“ ще минем покрай президентството и ще закараме автобусите на Централна автогара“, съобщи Магдалена Милтенова от Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта.
 
Основното искане на недоволните е да не се налага задължително сдружаване и включване на превозвачите в Автомобилната камара, както е записано в спорния законопроект. Магдалена Милтенова обясни, че се очаква до средата на юли да се създаде доброволна организация – сдружение на фирмите от автобусните превози.

„Ние искаме да направим и сме заявили, че сме постигнали съгласие с браншовите организации, които са против законопроекта в този му вид. Ние искаме на доброволен принцип да създадем една наша Конфедерация на браншовите организации в автобусния транспорт, която ще стане факт най-вероятно на 15-ти, защото сме планирали от 1 да започнем работа по формата и начина на това сдружаване. Така че ние имаме ясна визия как искаме да се сдружим, но не искаме някой да ни управлява в нашето сдружаване“, посочи Милтенова и подчерта, че от бранша не искат протестът и исканията им да бъдат използвани за политически цели.