Готвят промени в два закона за българите в чужбина

Това обяви вицепремиерът Валери Симеонов

Валери Симеонов

Валери Симеонов

До дни ще има готови промени в Закона за българите в чужбина и в Закона за българското гражданство. Това каза в ефира на „Фокус“ вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов.

Той обясни, че промените ще облекчат значително режима за получаване на гражданство от българи, родени зад граница, като прехвърлят отговорността за подготовката на документите изцяло върху правомощията на Агенцията за българите в чужбина.

Симеонов подчерта, че в задълженията на Министерството на правосъдието остават провеждането на интервю с комплектация и придвижване на документите към Президентството.

„Натрупани са над 56 000 заявления, които не са обработвани по причини съвсем понятни и разбираеми. Най-вече се дължат на забавянето при преминаването през служебно правителство и частичната парализа на работата на институциите. Надявам се, тези промени да бъдат приети без проблеми и пререкания в Народното събрание и да дадем възможност на всички наши сънародници, които се чувстват българи и са българи, да могат по-бързо да получават гражданство“, подчерта Валери Симеонов.

Той се ангажира подготовката на законовите промени за българите в чужбина да са готови до дни, но обърна внимание, че същинската част по влизането им в деловодството на парламента и практическата им реализация зависят изцяло от законодателния орган.