Добра новина: Англия запазва студентските кредити за българи и след Брекзит

Всяка година около 2000 българи отиват да учат на Острова

Студентските кредити за българските кандидат-студенти във Великобритания ще се запазят и през първата учебна година след Брекзит.

Първите, които ще учат в Обединеното кралство след напускането, са сегашните единайсетокласници. От присъединяването си към Европейския съюз България изпраща на Острова близо 2000 студенти всяка година.

Ваканцията на Лора след 11 клас тепърва започва, но същото важи и за кандидатстудентската кампания за университетите във Великобритания. Момичето иска да оползотвори усилията, които полага във Втора английска гимназия в София.

Лора Миленова, 11 клас: Евентуално ще се запиша журналистика, медии и комуникации, нещо в тази сфера. Искам да продължа да си развивам английския, аз и в момента в гимназията го уча.

Стефка Златева, старши консултант за висше образование: Крайният срок за подаване на документи е или 15 октомври, ако решат да се пробват за университети като Оксфорд и Кеймбридж, или да кандидатстват медицина; или 15 януари.

Първокурсниците на 2019 г. ще се ползват от същите финансови условия до края на следването си.

Българи ще могат да кандидатстват с пълно финансиране за британски университети и след официалния Брекзит от март 2019 г.

След Шотландия и Англия обяви - през учебната 2019-2020 г. таксите за обучение остават същите, както и условията за студентско кредитиране. Въпреки че Великобритания заяви, че на 29 март догодина официално ще напусне Европейския съюз.

Стефка Златева, старши консултант за висше образование: През 2019 г. се запазват абсолютно същите условия както бяха досега. Тоест те могат да се възползват отново от студентското кредитиране за целия период на тяхното обучение и ще плащат същите такси както за английските студенти. 

Лора Миленова, 11 клас: Много бих искал да се възползвам докато все още мога. Щом е потвърдено за 2019 г., това си е възможност.
Над 90% от българските студенти на Острова разчитат на студентския кредит, при който британското правителство отпуска около 9 000 паунда за таксите за обучение. Изплащането започва след като завършилият започне работа и достигне определен доход.