Българската общност в Украйна не се тревожи от новия закон за езика

Димитър Главчев: Имам уверението на нашия посланик тук, че ще постави въпроса на образователното министерство

снимка: БНТ

снимка: БНТ

Българската общност в Украйна няма опасения за новия закон за образованието, според който обучението след 5-ти клас ще е само на украински език. Такива уверения получи парламентарната делегация, начело с председателя на НС Димитър Главчев, съобщава БНТ. Посещението е по повод 155 години от преселването на нашите сънародници в Таврия. 

Със стихотворения на български беше посрещната българската парламентарна делегация във Всеукраинския български център в Одеса. През уикенда председателят на НС Димитър Главчев и представители на почти всички парламентарно представени политически сили - ГЕРБ, БСП, ДПС и Обединени патриоти, обикалях регионите, населени с българи.

Българчетата в национални носии учат в частно неделно училище "Васил Априлов" в Одеса. Альона Василевна - учител в училището, споделя, че повечето дечица вкъщи не чуват български език, чуват и го учат само в нашето училище и много за тях е важно да повтарят думите, изреченията, които на занятията ги чуват.

Посещението на българската делегация обаче идва в момент, когато редица европейски държави изпратиха протестно писмо срещу новият Закон за образованието в Украйна, който задължава всички деца след 5-ти клас да учат украински. Опасенията на България са, че това е заплаха за правата на българската общност в страната.

И в Таврия, и сега в Одеса, и в Бесарабия не поставиха въпроса, че са притеснени от този закон. Нещо повече, в хода на дискусиите, председателите на 3 организации казаха, че няма поводи за никакво притеснение, нещо повече новият закон дава възможност специално на българското национално малцинство за повече часове, които могат да имат, посочи Главчев.

В Таврия има едно българско училище и лицей в Приморск, в Бесарабия държавните училища, в които се учи български език, са 39. Във всяко едно от тях обаче децата учат редом и украински език.

Шефът на парламента обясни, че с посланика са говорили, че той ще постави въпроса пред образователното министерство да се увеличат часовете по български език. Да се направят училища и в Таврия, защото има само едно училище и един лицей в Приморск.

Пред депутатите не бяха изразени опасения относно новия закон, който вече беше подписан от председателя на Върховната Рада, а утре предстои да влезе за подпис и при президента Петро Порошенко. Надежда Иджилова - учител в гимназия в Одеса, обаче изразя друго мнение пред нашата камера.

Имам мнение, че все пак имаме заплаха. Украйниската власт води своя целенасочена политика за налагане на украинската националност. Първо то ще се намаляват часовете, навсякъде се намаляват часовете. По този закон всички училища трябва да преминат след няколко години на един език и всички националности какви да са те,  посочи Иджилова.

Малката Луна знае вече две песни на български език, макар самата тя да няма български корени. А емоционалните срещи с българите от Украйна продължават да ни напомнят как трябва да се пази българщината, споделя в репортажа на БНТ председателят на парламента Димитър Главчев.