Учени откриха страховито наследство на д-р Менгеле в Мюнхен

Повечето от жертвите му умирали в ужасни болки, без упойка

Части от тела и човешки мозъци на жертви на ужасяващите експерименти н нацистките лекари, включително прочутия „Ангел на смъртта“ Йозеф Менгеле, са били открити в един от водещите немски изследователски институти, пише Daily Mail, цитиран от actualno.com.

Страховитите останки са били намерени по време на ремонтни дейности в психиатричен институт в Мюнхен още миналата година, но израелски медии съобщили за тях едва тази седмица.

Известно е, че по време на Втората световна война в института редовно получавали части от човешки тела от Йозеф Менгеле, лекарят в лагера на смъртта в окупирана Полша, който е

скандално известен с експериментите си върху хора, които извършвал без упойка.

От института твърдят, че частите са били използвани от нацисткия изследовател на човешкия мозък – Юлиус Халерфорден, който е правил експерименти с хора по време на войната и след нея.

Той дори е бил директор на отделението по невропатология в института през 1938 г.

Изследователски комитет вече е започнал да идентифицира някои от жертвите, от които са взети частите, с цел евентуално те да бъдат погребани в общ гроб.

Института съобщава на официалния си сайт: „Смутени сме от тези открития и липсата им в архивите ни. Ще информираме обществеността за всяка нова информация, която открием при пълна прозрачност“.

Кой е „Ангелът на смъртта“?

Безупречно облечен, Йозеф Менгеле поздравявал обречените, които пристигали в концентрационния лагер Аушвиц в окупирана Полша.

С едно движение на покритите си с ръкавици ръце, върховният арбитър между живота и смъртта, изпращал ужасените затворници или да работят, или на смърт в газовите камери.

Но мнозина, особено близнаците, са били осъдени на нещо по-жестоко; те ставали опитни морски свинчета на операционната му маса, докато той като обезумял преследвал стремежа си да клонира синеок арийски суперчовек.

Повечето от жертвите му умирали в ужасни болки, без упойка.

Менгеле имал докторска степен по медицина от университета във Франкфурт, но използва познанията си по отвратителен начин в Аушвиц, където извършва експерименти като лекар от СС в периода от 1943 до 1945 г.

Въпреки, че прехвърлените в неговото крило избягват газовите камери и са добре хранени, те често в крайна сметка умират от много по-мъчителна смърт.

Той е бил най-заинтересован от наследствеността и веднъж се опитал да промени цвета на очите на дете като инжектирал химикали директно в тях.

Намирал е специално очарование в близнаците

и е изследвал около 3000 двойки, но само около 100 оцеляват. Бременните жени също са привличали вниманието му и той извършвал вивисекции върху тях, преди да ги прати в камерите.

Т.нар. „Ангел на смъртта“ е бил в списъка с най-издирваните нацисти, направен от командирите на съюзническите сили, но успява да избяга в Южна Америка и никога не го откриват, въпреки усилията на Мосад.

Йозеф Менгеле умира през 1979 г. от инсулт, получен по време на плуване, а 13 години по-късно ДНК тестове доказали, че това наистина е той.