Индипендънт: Учен изследва къде има повече насилие – в Библията или в Корана

Според Андерсън повече сцени на насилие има в Библията, отколкото в Корана

Софтуерният инженер Том Андерсън осъществи интересно изследване на свещените книги от две религии – Библията и Корана, за да установи в коя има повече насилие и разруха. Отговорът е: Библията, съобщи британският „Индипендънт“. Андерсън уточнява, че проектът му е бил вдъхновен от публичен дебат във връзка с въпроса дали тероризмът действително отразява фундаментални ценности на религиозна основа и дали ислямът е религията, която пропагандира повече насилие, отколкото християнството.

Резултатите показват, че много повече сцени на омраза и разруха има в Библията, отколкото в Корана. За целта е използван специален софтуер за текстов анализ, изобретен от Андерсън – Odin Text. Той е проучил както последните книги от Новия и Стария Завет, така и версията на Корана от 1957 г., преведена на английски език. 

Благодарение на софтуера, трите книги са изследвани за по-малко от 2 минути. Системата включва категоризиране на резултатите според 8 думи, изразяващи различни емоции: радост, гняв, тъга, отвращение, очакване, изненада, страх/безпокойство и доверие. Анализът показва, че в Библията има много повече негативни емоции, в сравнение с Корана. Още един анализ със същата програма показва, че повече насилие има в Стария, отколкото в Новия завет.