Обрат: Остават в ареста Иванчева и заместничката ѝ Петрова

Те са с повдигнато обвинение за искан подкуп в особено голям размер

Десислава Иванчева и Биляна Петров

Десислава Иванчева и Биляна Петров

Отстраненият кмет на столичния район „Младост” Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова да излязат под домашен арест. Това реши Специализираният наказателен съд.

Часове по-късно обаче настъпи обрат – Апелативният съд реши да останат в ареста. Това се случи, след като Специализираната прокуратура протестира пускането от ареста на Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова. От държавното обвинение не са съгласни с довода на съда и поискаха да се спре незабавното изпълнение на мерките за неотклонение. Апелативният съд го потвърди.

Иванчева и Петрова прекараха 214 дни в ареста и в Сливенския затвор. С обвинение за искан подкуп от 500 000 евро и получени 70 000 евро.

Разказът на подсъдимите, както и заключенията на вещи лица, че Иванчева и Петрова са в депресивно състояние, което се влошава, че имат нарушена концентрация и че искат да се лекуват вкъщи, убедиха съдията, че трябва да напуснат следствения арест. Решението предизвика аплодисменти и прегръдки. 

„Вече двойна експертиза казва, че психически не сме добре. Когато психически не си добре, ти не можеш да се концентрираш и не можеш да се подготвиш подходящо, за да можеш да обориш, да се пребориш. Ние ще докажем, че не е имало никакво авторство от наша страна и не сме искали никакви пари”, заяви Десислава Иванчева.

„Искам да благодаря на съдебния състав за проявената човещина и че искат да се спазват условията за справедлив процес”, допълни Биляна Петрова.

Иванчева и Петрова не са били на свобода от 17 април, когато бяха задържани пред Спортната палата при мегаакция на спецпрокуратурата.

Делото е все още в началото.