Обраха посланика на Русия в Румъния

Валери Кузмин бил със съпругата си в Сибиу за спектакъла "Три сестри"

Валери Кузмин, снимка:  News.ro

Валери Кузмин, снимка: News.ro

В румънския град Сибиу джебчия задигнали портфейла си руският посланик Валери Кузмин, съобщава ТАСС.

Посланикът се разхождал на 9 юни вечер с жена си в Сибиу, когато "усетил леко докосване в областта на гръдния кош", след което открил, че портфейлът му е изчезнал от джоба на ризата му, пише News.ro.

В портфейла на дипломата имало 1250 леи (около $ 300), $ 250, както и дипломатическа карта - документ за самоличност и доказателство за дипломатическия статут на Кузмин, уточнява РИА "Новости".

Първият руски дипломат в Румъния веднага е потърсил съдействие от градската полиция, както и от румънското министерство на външните работи. Започнало е  наказателно дело и разследване. Посолството на Русия е изразило задоволство от "действията на румънските правоохранителни органи и реакцията на отдела за външна политика".

"В периода от 8-10 юни в града са регистрирани осем сигнала за кражби (мобилни телефони и портфейли), обяснява градският инспектор на полицията в Сибиу. Той уверява, че наказателният следствен отдел в полицията, под ръководството на Прокуратурата в Съда на град Сибиу, издирват престъпниците."

В Сибиу посланикът и съпругата му били, за да гледат спектакъла "Три сестри" на Новосибирския театър "Червената факла", който участва в  Международния театрален фестивал.