НСИ отчете подем на промишленото производство

Проучване на Националния статистически институт (НСИ) за януари 2018 година отчете добри нараствания на промишленото производство и в сектор "Строителство" при по-умерено подобрение на търговията на дребно. Това сякаш е знак за известно ускоряване на икономическата експанзия в България в началото на настоящата година след по-слабия растеж, регистриран през втората половина на 2018-а година.

Индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, нараства през януари с 3,2%, заличавайки напълно спада с 2,1% от декември. На годишна база календарно изгладеният индекс на промишленото производство се повишава с 2,8% след свиване с 2,9% през предходния месец.

През януари здрав растеж с 12,4% спрямо предходния месец е регистриран в добивната промишленост, увеличение с 4,1% в преработващата промишленост и с 1,2% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия. На годишна база е отчетен ръст с 16,4% в добивната промишленост и с 2,9% в преработващата промишленост при понижение с 1,1% в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ.

В същото време индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" нараства през януари с 1,5% спрямо декември, когато се повиши с едва 0,1%, като продукцията от гражданското и инженерното строителство се увеличава с 2,8%, а при сградното строителство – с 0,6 на сто.

На годишна база строителната продукция през януари се повишава с 0,9% след ръст с 3,4% през декември в резултат най-вече на скок с 4,6% при сградното строителство, докато при гражданското и инженерното строителство се регистрира понижение с 4 на сто.

НСИ представи и своя последен доклад за търговията на дребно през първия месец на 2019 година. През януари оборотът в търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети по съпоставими цени, се увеличава с 0,4%, заличавайки голям част от спада с 0,5% през декември (първо понижение при продажбите на дребно от септември 2018-а насам).

На годишна база растежът на търговския оборот се ускорява през януари до 3,2% от 2,9% през декември, но все още остава под солидните нива на растеж от 5,4% и от 6,7%, регистрирани съответно през октомври и ноември миналата година.

Взето заедно тези данни предполагат, че икономическата експанзия в началото на настоящата година може да се подобри спрямо последното тримесечие на 2018-а година, когато БВП на България нарасна на тримесечна база с 0,8% и на годишна база с 3,2%.

Седмица по-рано НСИ пък представи проучване, показващо стабилизация на стопанската конюнктура през февруари, като се наблюдава подобрение на бизнес климата в сферата на услугите, строителството и търговията на дребно при влошаване в промишления сектор.