"Новобранци" в кухнята

Няколко бързи съвета за начинаещи в готвенето

Помните ли първото си самостоятелно приготвено ястие? Може би яйца на очи или загорял боб? 
Факт. Първите опити в готвенето невинаги завършват с удовлетворяващ резултат. Даже обратното. Но това не означава, че човек трябва да се отказва.

Ето и няколко кратички, но изстрадани съвети.

Започнете с реализацията на по-прости рецепти и постепенно усложнявайте нещата. Важно е да натрупате повече кулинарни успехи в началото и в резултат – прилична доза самочувствие, за да се впуснете в по-сложни готварски експерименти. И още нещо: рецептите са, за да се нарушават от време на време. Кои и кога? Ще разберете интуитивно.

Не се разпилявайте. Фокусирайте се върху приготвянето на ястия от традиционната българска кухня, например. И после насочете вниманието си към мексиканската, италианската и др. Изследвайте спецификата на всяка кухня постепенно и подробно и със сигурност ще се превърнете в кулинарни магьосници, не се съмнявайте. 

Не тъжете, когато нещата не се получат. А запретнете ръкави и пробвайте пак. Рано или късно, упоритостта ви ще бъде възнаградена. 

Рецепта за първата ви леща чорба

Необходими съставки:

леща - 1 чаена чаша
лук - 1 глава
моркови - 1 брой
чушка/пиперка - 1 брой
домати - 2 броя
чубрица - 1 чаена лъжица
червен пипер - 1 чаена лъжица
олио - 5 супени лъжици
брашно - 1 супена лъжица
чесън - 5 скилидки

Рецептата:

Първата стъпка от рецептата за леща чорба е подготовката на лещата. Измивате лещата, слагате я в тенджера, заливате със студена вода и слагате на котлона. След като водата заври, я изсипвате, измивате лещата и отново я слагате в тенджерата, като добавяте около 1,5 литър вода. 
Междувременно измивате, почиствате и нарязвате наситно лука, моркова и чушката и заедно с обеления чесън ги слагате към лещата. Добавете 2 супени лъжици олио и оставете супата да ври до сваряване на продуктите. След това добавете 1 чаена лъжица сол и предвидените нарязани на дребно домати, като ако нямате пресни домати, може да ползвате домати от консерва.

Когато супата е готова, в тиган загрявате останалото олио, червения пипер и брашното и след като ги запържите за около 1-2 минути, добавете сместа към супата, добавете чубрицата и оставете лещата чорба да поври още няколко минути.