Засега към България няма искане за повече кораби на НАТО в Черно море

Украйна прекратява Договора за дружба, сътрудничество и партньорство с Русия от 1 април 2019 г. Решението беше взето от украинския парламент с мотива, че продължаването на договора е невъзможно заради "въоръжената агресия на Русия".

А CNN съобщи, като се позова на свои източници, че Съединените щати се готвят да изпратят военни кораби в Черно море като мярка в отговор на действията на Русия към Украйна в Керченския проток.

"За момента към България няма отправена информация или искане за увеличаване на партньорското военноморско присъствие в Черно море" обяви военният министър Красимир Каракачанов.

"Нямам информация да е постъпило искане за засилване на присъствието на НАТО. Истината е, че през последната година е имало присъствие на ротационен принцип на НАТО-вски кораби, но за някакви извънредни искания към България или към Българския военноморски флот, аз подобна информация нямам", съобщи той.

Каракачанов допълни, че присъствието на кораби на нечерноморски държави в Черно море се регулира с Конвенцията от Монтрьо - за 21 дни, или 3 седмици.

"Ситуацията в Черно море е напрегната. Тя всъщност е такава от 2014 г. от ситуацията след Крим. Но по инцидента, който е между Руския и Украинския флот, ситуацията е доста по-ескалирала, динамична, да използвам някой по-дипломатичен термин", коментира Каракачанов.