Заплахи срещу журналист разследвал ЧВК "Вагнер" и "готвача на Путин": изпращат му отрязани животински глави и погребални венци

Денис Коротков

Журналистът от руския "Новая газета" Денис Коротков втори пореден ден получава заплахи за убийство. На 17 октомври в редакцията на вестника е донесен погребален венец със снимката на Коротков и надпис: "Предател на Родината", а на следващия ден пред вратата е оставена кошница с отрязана овча глава и бележка: "Поздрави за главния редактор и за Коротков". В същия ден в дома на Коротков в Санкт Петербург е доставен букет с четен брой цветя (четен брой цветя се носят на погребение) и напис: "Ние няма да те забравим", съобщават на сайтовете си "Новая газета" и "Фонтанка.ру", където Денис Коротков е рабоитл дълги години като разследващ журналист.

Денис Коротков дълго време проучва и публикува резултатите от разследването си на бизнес-империята на "готвача на Путин" Евгений Пригожин и дейността на руските частни компании.

Припомняме, че известната ЧВК "Вагнер", която изпраща наемници в Украйна, Сирия, ЦАР и Либия е свързана именно с Пригожин.

Нещо повече - на 15 октомври в редица медии, включително на сайте РИА "ФАН", което също е свъпзано с Пригожин бяха публикувани саттии срещу Денис Коротков, в които той е наричан "предател", "изменник на родината", "помагач на терористи" заради това, че Коротков уж бил разпространил лични данни на руски военнослужещи и "доброволци" в Сирия, а в социалните мрежи се разпространяват множество еднотипни съобщения за Коротков, които най-вероятно са ботове", отбелязва "Новая газета" и припомня връзката на така наречената "фабрика за тролове" и Пригожин.

"Твърденията, че Денис Кротков или "Новая газета" са разгласили данни на руски летци, воюващи в Сирия, с което сме изложили на опасност семействата им, са фалшива новина, ние никога не сме имали публикация на тази тема - нито във вестника, нито в сайта", коментират от медията.

Коротков и преди е бил заплашван за работата си от фабриката за тролове и много пъти е получавал заплахи за физическа разправа, затова е заминал извън Русия, пише "Фонтанка", без да упоменава конкретната страна.

Още докато работи във "Фонтанка", през 2013 година редакцията получава информация от източници в полицията, че службата за сигурност на Пригожин е опитала да формира хора от редакцията, които да следят журналиста и да съставят досие а него, включително са търсили информация за училищата, в които ходят децата му, домашния му адрес, къде обикновено се серща с източниците си и кои заведения подесащава обичайно. 

Припомняме, че трима руски журналисти, които подготвяха филм за дейността на ЧВК "Вагнер" в ЦАР бяха застреляни по време на командировка в африканската страна и все повече данни сочат, че те са били убити от близки до ЧВК кръгове или от наемници на самата ЧВК.

Превод: Faktor.bg