Мария Захарова се озъби на Порошенко заради предложението Русия да бъде лишена от право на вето в ООН

Когато постоянен член на Съвета за сигурност е страна в конфликт, трябва да се ограничи до възможността да използва вето, смята Киев

Официалният представител на министерството на външните работи Мария Захарова нарече абсурдно изявлението на украинския президент Петро Порошенко за това, че е „дошло време“ Русия да бъде лишена от право на вето в Съвета за сигурност на ООН, съобщава „РИА Новости“.
„Всеки, който повече или по-малко знае история, не причислявам г-н Порошенко към тези хора, …. Прекрасно разбират ролята на Русия в съвременния свят, мащаба и настоящото състояние на международните отношения, разбират, че всичко, което каза Порошенко е абсурдно – и за лишаването от право на вето, и за изключването на Русия от ООН“, каза тя.
Тя обясни, че ООН е създадена, като се вземат предвид уроците от „провала“ на предишния проект за световна организация - Обществото на народите. Ветото в Съвета за сигурност на ООН, подчерта дипломатът, се превърна в инструмент за гарантиране на баланса на силите и системата за контрол.
Порошенко призова за лишаване на Русия от правото на вето. Според него това ще бъде „правилен и оправдан ход“.
През януари постоянният представител на Украйна Владимир Йелченко обяви, че Киев подкрепя поетапното премахване на правото на вето в Съвета за сигурност на ООН.
Според Йелченко, когато постоянен член на Съвета за сигурност е страна в конфликт, той трябва да се ограничи до възможността да използва вето по въпроса, когато той е заинтересована страна.