Йотингер с ултиматум към ЕС: Трябва да помогнем на граничните страни като България

Гюнтер Йотингер

Гюнтер Йотингер

Всички страни от ЕС трябва да помогнат на южните съседки, където пристигат по-голямата част от мигрантите, заяви пред медиите еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер в Люксембург, предаде Ройтерс.

Йотингер подчерта, че очакваната в неделя среща на високо равнище в Брюксел за миграцията трябва да послужи като “напомняне за пътя към постигане на европейско единство”.

“Мисля, че цяла Европа трябва да покаже солидарност към засегнатите - Гърция, Малта, Кипър, България, Италия и Испания”, подчерта той. Останалите страни трябва да облекчат тежестта, паднала върху тях, и да възстановят част от разходите им, призова еврокомисарят.

Германският канцлер Ангела Меркел обаче омаловажи шансовете за постигане на голям пробив на срещата в неделя в Брюксел, предаде Ройтерс. “Тя е консултативна и работна, няма да има заключителна декларация”, каза Меркел. Разговорите щели да са “начална дискусия със заинтересованите”.

В същото време между Италия и Малта отново се разгоря скандал, след като италианският вътрешен министър Матео Салвини каза, че Малта трябва да позволи на спасителен кораб под холандски флаг с 224 мигранти на борда да влезе в нейно пристанище, защото вече се намира в малтийски води.

Министър Салвини посочи, че Рим иска Малта най-после да отвори едно от пристанищата си, “да позволи на тези отчаяни хора да слязат на сушата”, а след това да конфискува кораба и да арестува екипажа. Корабът е на базираната в Дрезден хуманитарна организация “Мишън лайфлайн”. По-рано Салвини обяви, че щом като спасителният кораб е под холандски флаг, мигрантите трябва да бъдат пратени в Холандия.