Взгляд: Изборите в Украйна вървят по сценарий на Кремъл

Фактът, че неопитният политик Зеленский е в състояние да обърне тази ситуация, е съмнителен

снимка: Ройтерс

снимка: Ройтерс

Изборите в Украйна вървят по идеалния за Русия сценарий. Това пише руският вестник “Взгляд“, цитиран от "Фокус". Порошенко "губи почва под краката си" – ръководителите на две особено значими области едновременно отказаха да му се подчинят, макар и по различни причини. Това говори в полза на версията, че президентската администрация на Украйна подготвя мащабни измами за победа във втория тур на изборите. Преизбирането на Порошенко в такива условия би било идеален сценарий за Русия. 

Напоследък малцина са чували за Максим Степанов в Русия, сега името му буквално процъфтява в медиите. Нищо чудно - той стана главният герой на "бунта на кораба", който все още принадлежи на президента на Украйна, Петро Порошенко - част от президентската властова вертикала, която увисна във въздуха. 

Порошенко подписа указ за уволнението на Степанов от поста председател на Одеската регионална държавна администрация, но Степанов категорично отказа да напусне, подчертавайки, че президентският указ е незаконен и не отговаря на конституцията - председателят може да бъде отстранен само от правителството. Малко след това неизвестен телефонен терорист обяви за бомбена заплаха в сградата на Одеската държавна администрация, а той бързо е бил евакуиран. 

"Това е първият случай, който познавам в историята на Украйна, когато губернатор открито се противопостави на решението на президента", заяви Юрий Ткачев, главен редактор на одеското издание на "Таймер", в коментар за ситуацията. 

Паралелно с това върви и административната криза в Херсонската област. Председателят на местната държавна администрация Андрей Гордеев сам подаде оставка, но президентът все още не я приел. Според експерти, това се дължи на факта, че на толкова важен етап Гордеев не е толкова лесно да бъде заменен: двамата му заместници са били отстранени от работа по различни причини (включително заради убийството на местната журналистка Екатерина Гандюк), а друг, Андрей Балон, който се смяташе за верен на настоящия президент, вече е "преминал" на страната на Владимир Зеленский, а кметът на Херсон Владимир Миколенко, след като обнародва изявлението на Гордеев, взел подозрително спешен отпуск и напуснал страната - отлетя за Грузия. 

Тази ситуация напомня на плъховете, които бягат от потъващ кораб, и това е съвсем различна история от бунт на кораба. И двата случая в Одеса и Херсон говорят в полза на едно нещо - Порошенко подготвя мащабни измами за победа във втория тур на изборите. 

От гледна точка на социологията и електоралната география, победата на Зеленский е почти предрешена. Трябва да се случи наистина нестандартна или извънредна ситуация, за да може настоящият президент да настигне фаворита. Можем да говорим за война или за „изваждането на няколко скелета от гардероба“ на Зеленский, но с повече или по-малко стандартно развитие на събитията, Порошенко е обречен. 

Разбира се, всичко това не доказва, че ще има фалшификации. Но - говори в полза на това. Прибягването до такива трикове в първия кръг от страна на Порошенко беше твърде опасно (ще оставим някои инциденти в Донецка и Луганска област зад скобите). Това ще разкрие тактиката му, ще предизвика допълнителен скандал, ще позволи на конкурента да засили надзора в уязвимите райони (между другото, липсата на добър екип от наблюдатели на Зеленский е отличителна черта на първия кръг). Но сега въпросът е категоричен - победа или поражение, което заплашва "шоколадовия цар" с изключително неприятни последствия. 

Съмнително е, че колективният Запад (не е важно - Европа или САЩ) ще координира такава игра за президента на Украйна. За тях той е нерентабилен от гледна точка на образа, докато преизбирането на Порошенко вече не изглежда особено ценна награда нито в Брюксел, нито във Вашингтон - местната преса, която редовно докладва за успеха на украинските реформи, обвинява държавния глава за всички неуспехи. 

Но няма съмнение, че в случай на такава алтернатива като загубата на управляемост от страна на Украйна и по-нататъшното й разпадане, Западът ще подкрепи лоялните към него власти, като им предостави допълнителна легитимност. Разбирайки това, Порошенко може да поеме риска. 

От гледна точка на Русия, това би било идеален сценарий. 

Преизбирането на Порошенко с "грубо фалшифициран резултат" предполага по-нататъшна деградация на Украйна. 

Първо, дестабилизира ситуацията в нея до риска от следващ Майдан. 

Второ, тя гарантира, че икономиката на тази страна няма да получи глътка въздух, тъй като подобряването на отношенията на Киев с Москва е необходимо преди всичко за украинската икономика, а руските власти ефективно обявиха бойкот на Порошенко. 

На трето място, това ще направи Украйна с нелегитимен и непопулярен президент начело токсичен актив за Запада и ревът на гласове, недоволни от безусловната подкрепа за неговата политика, ще стане много по-силен.

И накрая, съвсем не е необходимо Москва да признава резултатите от изборите, в контекста на недопускането на руски наблюдатели в Украйна. А това й осигурява свободата на маневриране в отношенията с Украйна и Донбас. 

Разбира се, в Руската федерация, украинците се възприемат като "братски хора". Но в момента Украйна е изключително враждебна към Русия. 

Фактът, че неопитният политик Зеленский е в състояние да обърне тази ситуация, е съмнителен - по-скоро съществува висок риск, че ястребите и „националистите“, които очакват той да „задвижи реформите”, ще започнат да се ангажират с агресивна самостоятелна дейност по демаркационната линия в Донбас, както направиха неведнъж. 

Следователно по-нататъшното отслабване на врага под ръководството на непримиримия Порошенко изглежда по-обещаващ резултат, а времето все още работи в полза на Русия.