Виталий Москаленко: „Инцидентът“ в Керченския проток е директна и пряка агресия срещу въоръжените сили на Украйна

Целта на анексирането на Крим и въвеждането на войски в Донбас потвърждава имперските амбиции на Русия, които не могат да бъдат спрени

Виталий Москаленко

Виталий Москаленко

Руската агресия, започнала с окупация и анексия на Крим, продължава с пълзяща анексия на Азовско море и бих казал и на Черно море, тоест руската агресия не спира. Това заяви в ефира на ТВ Европа посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко.

По думите му Русия рязко нарушава баланса на военноморско присъствие в зоната на Азовско и Черно море и компрометира договора между ѝ Русия и Украйна. 

Ние смятаме, че НАТО трябва да влезе в Черно море, за да бъде възстановен баланса. Сега в Азовско море, а и в Черно море, руските военноморски сили увеличиха своя потенциал. Там действат 80 плавателни съда, по границата с Украйна са съсредоточени над 100 000 войници, над 1000 танка и други бойни сили. Очевидно се готви настъпателна руска операция, която не спира от 2014, след анексирането на Крим и окупирането на Донбас. Последният „инцидент“ в Керченския проток аз бих казал, че това е директна и пряка агресия срещу въоръжените сили на Украйна. За разлика от Крим и Донбас, където са действали зелени човечета и сепаратисти, тук вече нямаме просто хибридна война, а пряка военна агресия. Всъщност Русия е започнала война с Украйна още от 2014, с окупацията на Крим, посочи украинският посланик. 

На въпрос на водещия каква е била целта на анексирането на Крим и въвеждането на войски в Донбас, Виталий Москаленко обясни, че това е едно потвърждение на имперските амбиции на Русия, които няма да спрат до Керченския проток и Азовско море. 

Русия няма да бъде спряна, тя ще продължи своите агресивни действия, защото тя почувства вкуса на кръвта и ще продължава своите агресивни действия, макар  да не зная дали това ще бъде по отношение на Украйна или към някоя друга точка на света, аргументира позицията си украинският дипломат. 

Според него налагането на санкциите на Русия е сериозна мярка и руснаците от самото начало усещат това, видял го е със собствените си очи. И въпреки, че действат върху руската икономика и политиката на Путин, то по отношение на РФ никак не са достатъчни, те трябва да бъдат максимално повишени, смята Виталий Москаленко.