Венецуелски депутати в сблъсъци с войници в опит да прекарат хуманитарна помощ

Венецуелски депутати влязоха в сблъсъци с войниците, които са на пост на границата с Колумбия.

Няколко автобуса бяха спрени и чакаха с часове на граничния пункт, докато други бяха пропуснати.

Депутати заявиха, че превозното средство с лидера на Националното събрание Хуан Гуайдо е преминал през тунела, но точното му местоположение остава в тайна от съображения за сигурност.

„Това е просто начин да ни организират клопки и да ни попречат да стигнем Сан Кристобал. Това, което узурпаторите забравят, е, че тези хора, облечени в зелено, също са човешки същества и отиват да вземат храните и лекарствата и да ги донесат на венецуелските граждани“, заяви Ричард Бланко, депутат от Националното събрание:.

Гуайдо напусна Каракас заедно с 80 депутати от Националното събрание и се насочи към границата с Колумбия, където се надява да получи хуманитарната помощ, изпратена от САЩ.

Действащият президент Николас Мадуро се закани да не допусне помощта във Венецуела, твърдейки че тя е предвестник за военна интервенция на САЩ. След като нареди затваряне на границата с Бразилия, Мадуро обмисля да затвори и тази с Колумбия.

Междувременно Мадуро съобщи, че Русия е предоставила на Венецуела лекарства и медицинско оборудване по линия на Световната здравна организация. Доставените в Каракас лекарства и инструменти ще бъдат разпределени в четири болници, където има звена за спешна помощ.