В САЩ арестуваха рускиня-действала като "агент на Русия"

Тя е "помощник за специални поръчения" на разследван за незаконно финансиране, за да помогне на Доналд Тръмп да спечели президентските избори

Мария Бутина и Александър Торшин

Мария Бутина и Александър Торшин

Руската гражданка Мария Бутина е арестувана във Вашингтон по обвинение в нерегистрирана дейност в качеството на агент, действащ в Интерес на Русия, съобщава Министерството на правосъдието на САЩ.

Най-малко от 2015 година Бутина е действала като "агент на Русия на територията на САЩ, установявайки отношения с американски граждани и получавайки достъп до организации, които оказват влияние върху американската политика, с цел прокарване на интересите на Русия", се казва в съобщението, цитирано от ТАСС.

Бутина е "работила в интересите на високопоставен представител на руското правителство, който по-късно заема висок пост в Централната банка на Русия. През април 2018 година той е включен в санкционния списък на САЩ, подчертават от Министерството.

По тези обвинения рускинята е заплашена от 5 години затвор.

В профила си на сайта Сноб.ру Мария Бутина се самоопределя като политолог, предприемач и обществен деец, а също така като член на управата на общоруската организация "Право на оръжие".

В САЩ Мария Бутина има тесни връзки с представители на Републиканската партия и с Националната стрелкова асоцияция, най-могъщият лобист на оръжейната индустрия в САЩ.

Името на Мария Бутина се появи в медиите миналата година, когато в САЩ се провали срещата на президента Доналд Тръмп със заместник-председателя на Централната банка на Русия Александър Трошив. Срещата беше отменена в последния момент от Белия дом.

Тогава в Yahoo News и в испанският вестник El Pais писаха, че "Мария Бутина е помощик за специални поръчения на Торшин и тя е потвърдила отмяната на срещата".

В материалите се подчертава, че Торшин е близък до руския президент Владимир Путин, а също така, че той е разследван от испанската полиция спрямо организирана престъпна група за пране на пари, известна като Taganskaya.

Както Faktor.bg съобщи ФБР подозира, че заместник-председателят на руската Централна банка Александър Торшин е предал пари на американската Национална стрелкова асоцияция - NRA (организация на собствениците на оръжие), за да помогне на Доналд Тръмп да спечели президентските избори през 2016 година.

По информация на McClatchy, разследването се води от контраразунавателния отдел на ФБР. 

NRA, която защитава правото на американците да притежават и носят огнестрелно оръжие обичайно подкрепя Републиканската партия и финансира техните кандидати на избори на всички нива, е похарчила 30 милиона долара по време на кампанията в подкрепа на Тръмп.

Изданието подчертава, че Торшин, въпреки че е чужд гражданин, е отдавнашен член на NRA и участва в конгресите на организацията, включително и през 2016 година, когато е имал среща със сина на Тръмп - Доналд Тръмп-младши.

Името на Торшин фигурира и в разследването на намесата на Русия в американскитке президентски избори, което се води от специлания прокурар Робърт Мюлер.

Още през ноември миналата година телевизия CBS разказа подробно за срещата на Доналд Тръмп-младши със заместник-председателя на руската Централна банка през май 2016 година, тоест, в самия разгар на президентската кампания. 

Бившият помощник директор на ФБР Рон Хоско коментира пред телевизията, че подобни срещи са типични за разузнавателни операции. 

По-малко от месец след срещата на Торшин със сина на Тръмп, той и зетят на сегашния американски президент се срещат с руския адвокат Наталия Веселницкая, свързана с Кремъл. Преди срещата Тръмп-младши получил от източници, свързани с Кремъл, че тя ще им предостави компромат срещу Хилари Клинтън.

Превод: Faktor.bg