В Германия конфискуват замък на Сакс-Кобургготската династия от депутат на Путин

Прокуратурата на Ерфурт започва дело по подозрение, че чрез покупката на замъка се перат пари, постъпили от сметка в офшорна зона в Белиз и принадлежаща на семейството на Острягин

Анатолий Острягин

Анатолий Острягин

В Германия конфискуваха исторически замък, купен от бившия руски депутат и член на ръководството на путгиновата партия "Единна Русия" Анатолий Острягин. Това е първото в историята на Германия дело за конфискация на паметник на архитектурата, за да бъде спасен от унищожаване, съобщава "Дойче веле".

Острягин е бивш атаман на Сибирското войсково казачество, бивш депутат от руската Държавна дума, бивш заместник-губернатор на Якутия и бивш член на Съвета на казаците към президента Владимир Путин. Той се занимава с бизнес, който до този момент на хартия е бил собственост на неговите четири деца. Още по времето, когато Острягин е на държавна служба семейството притежава десетки фирми в сферата на нефтената индустрия, завод за стъкло, агрофирма, логистика и недвижими имоти.

Преди около 10 години, докато е депутат от "ЕДинна Русия", Острягин купува величествения замък Райнхардсбрун в Тюрингия, лятна резиденция на херцозите от Сакс-Кобургготската династия.

До началото на 2 000 година замъкът е превърнат в хотел, а след закриването му, пустее няколко години. През 2006 година рушащият се замък е купен за 25 хиляди евро от BOB Consult GmbH, малка строителна фирма и след това, със замъка започват да се случват странни неща, пише "Дойче веле".

BOB Consult GmbH препродава замъка на руски инвеститори, а на 1 януари 2009 година собственик на фирмата и на замъка става руснакът Игор Харченко. Фирмата на Харченко е с уставен капитал 10 хиляди рубли и годишна печалба 0 рубли, но получава 12 милиона евро кредит за покупката на замъка.

Прокуратурата на Ерфурт започва дело по подозрение, че чрез покупката на замъка се перат пари, постъпили от сметка в офшорна зона в Белиз и принадлежаща на семейството на Острягин.

Междувременно замъкът се руши и властите на Тюрингия започват през 2017 година процедура по национализацията му, което става за пръв път в историята на Германия.

Превод: Faktor.bg