В ЕС обсъждат висшите постове в Общността за следващите 5 години

Държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС се събират на заседание в Брюксел, на което ще обменят мнения за висшите постове в Общността за следващите 5 години. 

Едва ли обаче лидерите ще стигнат до консенсус за следващия председател на Европейската комисия. Разногласията между Германия и Франция кой да бъде наследник на Жан-Клод Юнкер отдавна са факт. На този етап нищо не показва, че германският канцлер Ангела Меркел е готова да отстъпи от кандидатурата на Манфред Вебер, която пък френският президент Еманюел Макрон явно не приема, а според медийни публикации, подкрепя главния преговарящ по Брекзит Мишел Барние. 

Не е ясно как лидерите ще се споразумеят и за другите ключови постове -  председател на Европейския парламент и Европейския съвет, президент на Европейската централна банка и върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността. Сред останалите теми, които те ще обсъждат, ще бъде докладът за дезинформацията и изборите, като Съветът ще призове за трайни усилия за засилване на устойчивостта към дезинформацията и заплахите за киберсигурността.