В. Чуков: Тези, които са радикализирали Тарънт, очевидно имат връзка с бивша Югослави

Дали не става дума за провокация, която има трябва да върне в полето на конфликтите и Западните Балкани

Брендън Тарънт

Брендън Тарънт

Минути преди да започне да убива, терористът от Нова Зеландия слуша сръбската четническа песен „Караджич води сърбите си”, прославяща "подвизите" на Караджич.

В белите надписи по оръжията на австралиеца – на латиница и на кирилица, са изброени исторически личности и големи битки, завършили с поражение на Османската империя.

Разчитат се и имената на Фружин и на цар Константин II Асен. Посочени са боевете при Шипка и при Булаир от 1913 г.

Експертът по тероризъм проф. Владимир Чуков го определя като мъж с афинитет към историята, който е малко вероятно да се е самомотивирал.  

„Този 28-годишен австралиец, определил се като фашист, излиза с манифест, т.е. той не е обикновен килър, което всъщност е обезпокоителното. Тези, които са го радикализирали, очевидно имат връзка с бивша Югославия”, коментира проф. Чуков.

Надписите върху оръжията на терориста обхващат три различни епохи.

„Става въпрос за събития, които в някаква степен имат решаващо значение на по-общия фон на епохата. При Фружин става дума дали ще продължи да има България, или няма да има. Същото е и в хода на шипченските боеве и накрая при Булаир – това са част от решителни сражения, когато Османската империя опитва да направи пробив, да вземе инициативата в хода на Балканската война”, посочи историкът Борис Стоянов.

„Военни събития, сблъсък между Османската империя и борбите на християните по онова време, проекция на един джихад”, отбеляза арабистът проф. Чуков.

„Вече очевидно имаме балканския случай. Един фактор, който според мен е много важен, това е силното присъствие на един много ясно релевантен джихадистки контингент от австралийци в Сирия и Ирак”, каза още Владимир Чуков.

Според него, паралелите с миналото са много добре подбрани, въпросът е с каква цел.

„Дали не става дума за провокация, която има трябва да върне в полето на конфликтите и Западните Балкани”, попита той.