В Белград убедени, че ЕС приема промяна на границата на Сърбия с Косово

Европейският съюз приема промяна на границите между Сърбия и Косово, пише сръбският вестник "Блиц". Изданието цитира еврокомисаря Йоханес Хан, който преди два дни казал, че размяната на територии може да бъде част от споразумението за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово, въпреки че до неотдавна ЕС отхвърляше този вариант.

Според анализатори това означава, че Брюксел желае колкото може по-скоро да бъде решен косовският въпрос.

Помолен за коментар, външният министър Ивица Дачич предпазливо казва, че Сърбия чака Прищина да направи първата крачка. "Първо да отменят митата за сръбски стоки, пък после ще видим. Ще изчакаме какво ще стане в Берлин на 29 април /на среща на лидерите на Сърбия, Косово и Албания по инициатива на Германия и Франция/", казва Дачич.

На Сърбия й предстои много тежък период, в който ще поискат от нея да признае пълната независимост на Косово в сегашните му граници. Това заяви пък президентът Александър Вучич на среща на неговата Сръбска прогресивна партия, съобщава в. "Политика". Той каза, че ще разговаря с китайския и с руския президент в Пекин, а след това ще замине за Берлин, където го очакват "много тежки срещи" с лидерите на Германия и Франция, пише БТА.

"Там не ни чака нищо добро. Единствено очаквам искания за нов формат на преговорите за нормализиране на отношенията с Косово, чиято цел трябва да е признаване на независимостта на Косово, без Сърбия да получи нещо", каза Вучич.