US-сенатори към Тръмп: Министерството на отбраната на Русия заяви, че е готово да реализира споразумение, което Вие сте сключил? Но какво е то?

Няколко американски сенатори изпратиха до президента Доналд Тръмп официално писмо с въпроси, породени след срещата му с Владизмир Путин.

Вижте целия текст на писмото:

Господин Президент:

Вчера американските граждани и целият свят гледаха как лидерът на свободния свят се нагажда към авторитарния лидер, организирал нападение срещу нашата собствена демокрация. Едновременно с това Вие се отвърнахте от своето собствено разузнаване, което е единодушно, че руското правителство е осъществило атаки, насочени към подриване на нашите избори, към влияние върху изборите и общественото мнение.

Като нация ние сме длъжни да си зададем въпроса какво точно сте обсъждали и, възможно, се обещали на президента Путин. Конгресът и американската общественост имат право да знаят това. Президентът Путин и неговото правителство не си губят времето, използвайки вчерашната среща за прокарването на своите национални интереси. Ние не можем да си позволим да бъдем слепи или измамени.

Току-що Министерството на отбраната на Русия заяви, че е готово да започне реализацията на споразумение, което видимо, Вие сте сключил в Хелзинки с президента Путин, и за което нито Конгресът, нито американският народ са информирани.

Вашето повърхностно описание за обсъжданите теми на срещата, продължила два часа и половина, малко помага за намаляването на нашата тревога. За да можем адекватно да защитим интересите на Америка, ние трябва да знаем какви ангажименти сте поели пред президента Путин.

В частност:

1. Какъв е пълният списък от теми, които сте обсъждали?

2. Какви бяха "предложенията" към Вас от президента Путин? 

3. Обсуждали ли сте каквито и да било промени в споразуменията за международна сигурност?

4. Искали ли сте екстрадирането в САЩ на 12 руски офицери обвинени в намеса в американските избори?

5. Проели ли сте каквито и да било ангажименти относно бъдещото военно присъствие в Сирия на САЩ?

6. Призовали ли сте президента Путин да изпълни задълженията на Русия по отношение на зоната за деескалация в Сирия, особено по отношение на присъстващите там ирански и съюзни на Иран сили?

7. Настоявали ли сте Русия да се върне към изпълнението на договора за ракетите със среден обсег на действие и за прекратяване на ядрения шантаж на Европа? 

8. Обсъждали ли сте смекчаване на санкциите на САЩ спрямо Русия? Ако да, какво итостъпки са били направени от Вас и/или от президента Путин?

9. Призволи ли сте президента Путин да изтегли войските си от Крим и Източна Украйна, така че и двете територии да се върнат под контрола на украинското правителство?

10. Обсъждали ли сте планитаринет за тази есен военни учения на НАТО? Сългласявал ли сте се да ги отмените или да промените характера им?

11. Обсъждали ли сте помощ от САЩ зо Украйна в сферата на сигурността или някакви отстъпки относно нейното продължаване?

12. Повдигали ли сте пред президента Путин въпроса за политическите затворници, включително за украинския режисьор Олег Сенцов, който е в затвора от 4 години и провеждащ гладна стачка?

13. Какви ангажименти, ако има такива, сте поели?

Г-н Президент, отговорите на тези въпроси имат решаващо значение за националната сигурност на САЩ. Като им отговорите напхълно ще покажете, че все още смятате интересите на САЩ за свой приоритет. С нетърпение очакваме Вашия отговор.

Превод: Faktor.bg