Украйна направи първите изпитания на американските противотанкови ракетни системи „Джавелин“

Според думите на Порошенко, благодарение на „Джавелин“, бойните възможности на ракетните войски и артилерията нараснаха значително

 В Украйна са се състояли първите изпитания на американските противотанкови ракетни системи „Джавелин“, съобщи пресслужбата на президента на страната, предава РИА Новости, цитирана от "Фокус".
„Пред държавния глава бяха демонстрирани контролни изстрели по наземни цели, изпълнени от украинските военнослужещи. Всички цели бяха поразени успешно“, гласи съобщението.
Според думите на украинския президент Петро Порошенко, благодарение на „Джавелин“, бойните възможности на „подразделенията на ракетните войски и артилерията нараснаха значително“. Освен това, държавният глава отбеляза, че ракетните системи са нужни за отбрана.
Порошенко добави, че изпитанията на „Джавелин“ са „символ на сътрудничеството с американските партньори“.

Доставките на въоръжение за Украйна

През 2017-а година американската администрация одобри доставката на смъртоносни оръжия на Киев, коментира руската агенция. Сред тях са преносимите противотанкови ракетни комплекси „Джавелин“. В края на април официален представител на Държавния департамент на САЩ съобщи, че този вид оръжия вече са доставени на Украйна. При това Вашингтон подчерта, че Киев не може да използва системите на линията на съприкосновение в Донбас.
Фактори в самопровъзгласената Донецка народна република заявиха, че доставката на смъртоносно американско оръжие в Украйна може да доведе до изостряне на ситуацията в източната част на страната.