Участници в митинга за Путин - карани под строй, като овце

Други плашат с отбив от заплатата и дори с уволнение

Предизборната среща на Путин на стадион "Лужники" в Москва събра в събота толкова хора, колкото и през 2012 г. И отново на стадиона бяха не само поддръжници на президента, но и онези, които бяха принудени да отидат на митинг под страх от уволнение, съобщава руската служба на Би Би Си.

Съботният митинг в подкрепа на Путин стана първото му публично мероприятие, а вероятно и последно. Той се отказа от обсъждания и дебати по тв каналите. А в провинцията Путин пътува като президент, а не като кандидат за поста.

Съдейки по номерата на автобусите, на повечето от които пише "Безплатен превоз", бяха от всички райони на Москва. Имаше и автобуси от линията по "Садовое колцо" както и от покрайнините и околностите на града.

Голямата част от попитаните хора разказваха, че са пристигнали по зова на сърцето си, но имаше и други, които признаваха точно обратното, коментира изданието.

"Докараха ме като овца. Работя в държавно учреждение. Тук всички 100 000 са такива. Вие доброволно бихте ли дошли на такъв студ? Не разбира се", цитира Би Би Си един от участниците.

Ръководителят на групата "Бойно братство" с охота спадели, че на митинга хората идват организирано. В ръцете си той държаше и лист с имената и фалимиите на своито подопечни, за да не пропусне и забрави някой.

Стана ясно, че и учителите били настойчиви помолени да присъстват на митинга, за да носят правилно написани плакати, съобщава Би Би Си. Хората от кметствата, също били инструктирани.

Работник от бюджетно предприятие, което е от сферата на обслужването, се представи като Иван и обясни, че него и колегите му ги "подбрали за митинга".

"Или половин заплата няма да получиш, или ще те уволнят и толкова. Даже за своя сметка дойдохме с метрото. Много, много г......ци дойдоха. Вие гласувайте за Вова, а аз - няма. Аз съм за Навални" (опозиционният блогър, който обаче не е допуснат до изборите за президент - б.р.), казва работникът.

Прессекретарят от изборния щаб на Путин Андрей Кондрашов коментира пред Би Би Си:

"Ако някой счита, че са му били нарушени правата и на митинга не е дошъл по собствена воля, е в правото си да се обърне към съда".

(източник: КлубZ.бг)