Турция отрича: Не сме извършили геноцид над арменците

Мевлют Чавушоглу

Мевлют Чавушоглу

Нашият народ се гордее с историята си и повод за тази гордост е фактът, че през миналото си турците не са извършвали геноцид. Това е заявил външният министър на Анкара Мевлют Чавушоглу, съобщи в. Хюриет.

"Ние няма да позволим на чужди държави да ни четат лекции по история", заявил то по време на посещение в университет в централната анадолска провинция Коня. 

Думите на Чавушоглу са в отговор на неотдавнашно предложение на френския президент Еманюел Макрон 24 април да бъде обявен за Ден на памет за жертвите на Арменския геноцид.

"Хора, чиито страни са извършили геноцид в Алжир и Руанда, не могат да ни сочат с пръст и да ни обвиняват в нещо, което не било извършено от нас", категоричен е бил дипломатът.

Много страни по света отбелязват 24 април като ден на памет на избитите в Османската империя от 1915 до 1923 г. арменци. Анкара отрича да е била замесена в убийство на около 1,5 млн. души, защото Република Турция няма нищо общо с Османската империя.

По време на войната за независимост на Алжир (1954-1962 г.) френските колониални власти са предприели репресивни действия срещу въстаници. Дейци на Фронта за национално освобождение от своя страна са убивали европейски заселници и алжирци, имали бракове с французи или симпатизирали на Франция.

Чавушоглу обаче е направил грешка с фактите. Руанда никога не е била френско владение. Африканската страна от края на ХIХ до 1916 г. е била под властта на Германия. Оттогава до обявяването на независимостта си Руанда през 1962 г. е била белгийско владение.