Тук Германия се провали

Беате Чепе бе осъдена на доживотен затвор за убийството на десет души предимно от турски произход

Беате Чепе, снимка: Дойче веле, автор M.Rehne

Беате Чепе, снимка: Дойче веле, автор M.Rehne

Ханс Пфайфер, Дойче веле

Канцлерката бе цялата в черно, когато през февруари 2012 излезе пред камерите и даде обещание от трибуната. В този зимен ден на траурна церемония в Берлин се беше събрало цялото държавно ръководство. Жертвите не бяха някакви известни личности. Всичките бяха мигранти. Беате Чепе и дяснорадикалните терористи от самопровъзгласилите се за "Националсоциалистически нелегални" са ги убили именно затова.

Цели шест години бандата убийци върлува из Германия. Те грабят, взривяват, убиват. От омраза към мигрантите. И никой не спира терористите - нито полицията, нито тайните служби, нито правителството.

Цели 7 години някой хладнокръвно убива чужденци в Германия, без органите на реда да успеят да го разкрият. Това е един от най-големите провали на германските правоохранителни органи. Провал, за който няма обяснение. (15.04.2013)

Подозрения към жертвите

Още по-лошо. Германските сили за сигурност дори заподозират жертвите и техните семейства в престъпна дейност. Предполагат, че са турски дилъри на наркотици и членове на мафията. Расистките клишета определят разследванията на полицията. За Германия, която се гордее с преодоляването на националсоциалистическото си минало, това е провал. Провал на държавата.

В този февруарски ден на 2012 година канцлерката се извини на семействата на десетте жертви. И обеща: "Ние ще сторим всичко възможно, за да разкрием извършителите на убийствата и техните съучастници и помощници. Ще сторим всичко, за да получат извършителите справедливо наказание!"

Това бе голямо обещание. И същевременно най-голямата надежда на близките на жертвите. Сега, след края на един от най-зрелищните процеси от последните години в Германия, стана ясно, че обещанието не е изпълнено.

Защото усилията на политиците и съдилищата за пълно изясняване на убийствата не продължиха дълго. Много бързо усилията бяха насочени главно към най-известната личност от "Националсоциалистически нелегални" - главната заподозряна Беате Чепе, която бе осъдена днес на доживотен затвор.

Мрежата от помощници и дяснорадикални поддръжници, както и очевидното заплитане на тайните служби в провала на властите при разследването постепенно потънаха в забрава. Канцлерката също ги забрави. И до днес тайните служби и министерства се обграждат в мълчание, когато става дума за тяхното участие в разследването. А пред съда беше изправена само една малка част от голямата група поддръжници.

Омразата стигна и до парламента

Провалът на държавата обаче е много по-голям. Защото навремето канцлерката обеща да подходи твърдо срещу всички, които "преследват други хора заради техния произход, цвят на кожата и религия". Шест години по-късно обаче расизмът и националистическото мислене вече са се настанили в обществото, дори и в германския парламент, откъдето партията "Алтернатива за Германия" надига агресивен глас на омразата. При това процесът срещу "Националсоциалистически нелегални" доказа, че омразата убива.