Тръмп пак скочи срещу ЕС - вгорчявал живота на американските фирми

Американският президент обяви, че не се страхува да влезе в търговска война с Евросъюза

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп

Европейският съюз бил направил живота на американските фирми почти невъзможен. Такова становище изрази президентът на САЩ Доналд Тръмп, който за пореден път се оплака от търговските взаимоотношения между страната му и Евросъюза по време на съвместна пресконференция след срещата му с шведския министър-председател Стефан Льофен.

„Европейският съюз е практически много твърд към фирмите от САЩ. Те са направили почти невъзможно за нас да правим бизнес с тях, и все пак те ни пращат техните коли и всичко останало в САЩ. Междувременно САЩ „субсидира“ военните в Европа. Европейският съюз не се отнася добре с нас. Това е една много, много нечестна търговска ситуация“, обяви Тръмп, цитиран от "Си Би Ес".

Преди няколко дни Тръмп обяви, че ще въведе 25 процента мито върху вноса на стомана и 10 процента – върху алуминий, в САЩ, което предизвика гнева на Европейския съюз, който пък на свой ред готви ответни мерки и мита за стоки от Америка.

Сега на прицел на държавния глава на САЩ са автомобилите, като обяви, че е готов да въведе мита и върху техния внос, който идва предимно от Германия.

В тази връзка Доналд Тръмп е категоричен, че не се страхува да влезе в търговски конфликт с Европейския съюз.