The New York Times: Скрипал и дъщеря му са отровени от агенти на ГРУ

Зад отравянето на Сергей и Юлия Скрипал във Великобритгания стоят "сегашни и бивши агенти на спецслужбата, известна като ГРУ (Главно разузнавателно управление на Русия), която САЩ обвиняват в намеса в президентскитеизбори през 2016 година, пише The New York Times като се позовава на три източника.

"Анализаторите и правителствени представителри смятат, че ГРУ, известно като Главно разузнавателно управление на руския Генерален щаб е тайна ударна сила на Кремъл в конфликтите в целия свят. Спецслужата е свързана с хибридната война, която води Русия в Украйна, а също така при анексирането на Кримп през 2014 година. ГРУ участва и в превземането на сирийски градове от името на Башар Асад", пише в статията.   

В по-спокойни региони, служителите на ГРУ са обвинявани в "организирането на политически сътресения, мобилизация на славянските националисти в Черна гора и финансиране на протести с цел промяна на името на Македония", отбелязва изданието.

Отравянето на Сергей и Юлия Скрипал е "друг тип спецоперация, която е в традицията на съветското и руското разузнаване към "предателите". По данни на NYT, британските власти "са близо до това да установятк личностите на извършителите на операцията". Британското следствие не изключва, че отговорност за химическата атака носи и друга руска разузнавателна служба или "едно от нейните частни подразделения".

Припомняме, че на 4 март тази година бившият офицер от ГРУ Сергей Скрипал, осъден в Русия за шпионаж в полза на Великобритания и дъщеря му Юлия бяха отровени с нервно-паралитичното вещество "Новичок", разработено в Русия и обвини Кремъл.

Превод: Faktor.bg