The National Interest: Пентагонът замисля смяната на технологията „стелт” поради изчерпване на възможностите й

Агенцията за перспективни технологии към Пентагона DARPA без особен шум повдигнала въпроса какви технологии ще бъдат необходими на САЩ в бъдещите войни, като технологиите за малка радарна забележимост могат да не се впишат. Това пише в The National Interest експертът Майкъл Пек в публикацията „Did the Pentagon Just Admit Stealth Technology May Not Work Anymore?”   „Платформата „стелт” може би се приближава към своите физически ограничения” – предупреждава DARPA.   

Агенцията също така признава, че на американската „система за държавни покупки е трудно да отговори в адекватни срокове на прогреса на противниците, което прави търсенето на средства за следващото поколение още по-срочно и в по-голяма степен деликатна работа.   Ако DARPA не греши в своята оценка, то следващото поколение бойни самолети, което трябва да замени малко забележими машини като F-22, F-35 и B-2, може никак да не превъзхожда своите предшественици по скритост. Дори е възможно в безкрайната гонитба между сензори и технологии „стелт”, последната да „опре в тавана”.   

Агенцията задава въпроси, които никога преди това не са възниквали: „Съществуват ли приемливи алтернативи на господството във въздуха? Възможно ли е изпълнение на задачите от обединените сили без прочистване на небето от вражески изтребители и бомбардировачи, а така също без унищожаване на всички земни заплахи? Може ли това да се постигне, без да се подлагат на риск ценни и технически сложни платформи, а така също и техните екипажи, успоредно с това намалявайки преимуществата, които потенциалните противници в дадения момент имат пред САЩ?”   Освен това DARPA отбелязва, че иска да проучи въпроса дали е възможно „да се излезе извън пределите на еволюционния прогрес в технологията „стелт” и да се разрушат традиционните доктрини за въздушно господство във въздуха”.   

От 1941 г. САЩ винаги са виждали залога за победа в завладяване на господството във въздуха. Обаче тези дни, според списанието, са безвъзвратно минали, тъй като Русия и Китай вече разработват собствени малко забележими машини и ефективни зенитни ракети.   В този контекст DARPA разглежда варианти по какъв начин ВВС на САЩ могат да изпълняват своите задачи, без да завоюват господството във въздуха. Агенцията предполага, че това може да се постигне посредством „висока бойна ефективност, която ще бъде осигурена от високи характеристики (напр. свръхзвукова скорост) и масовост (напр. огромно количество не скъпо оръжие).   Агенцията подлага на критика концепцията за скъпи и малочислени самолети като F-35 и B-2, отбелязвайки, че САЩ трябва „по-малко да слагат акцент на все по-сложни и монолитни платформи”.   Възможно решение, според DARPA, се крие в „малки, не скъпи, обединени в единна мрежа машини”. Такъв подход е приложим не само към въздушното пространство, но и за космоса, където САЩ започват да се преориентират от скъпа техника към по-прости и евтини спътници.   „Времето ще покаже дали прогнозите на агенцията ще станат пророчески или са само подранили” - обобщава The National Interest.