Срещата между Владимир Путин и Ким Чен-ун приключи

Срещата между ръководителите на Русия и Северна Корея Владимир Путин и Ким Чен-ун във Владивосток днес приключи, предадоха осведомителните агенции.
Официалната част, включваща преговори в тесен и разширен състав, продължи около три часа и половина.
На последвалия прием, състоял се в кампуса на Далекоизточния федерален университет, руският президент подчерта, че мирното решаване на ядрения и другите проблеми на Корейския полуостров "няма и не може да има" алтернатива. Той декларира готовността на Русия да съдейства за намаляване на напрежението на полуострова и за укрепване на сигурността в цяла Североизточна Азия.
Ким Чен-ун заяви, че е имал с Путин "откровена и и съдържателна обмяна на мнения" по проблемите на региона и в двустранните отношения. Той подари на домакина си корейски меч, олицетворяващ по думите му "силата и душата на народа". Путин поясни, че по руски обичай трябва да заплати за оръжието и даде на госта монета.
Когато след приема Ким потегляше със своя "Мерцедес", той отвори прозореца и дълго маха с ръка за довиждане, а Путин също му помаха, предаде ТАСС.
Асошиейтед прес цитира думи на Ким в началото на банкета, че приятелството между Северна Корея и Русия "е укрепвало, преодолявайки всички трудности и препятствия, предложени му от историята", и че неговото непрестанно развитие "служи не само на взаимните интереси, а е необходимо за гарантирането на сигурността и стабилността в региона".
Ройтерс отбелязва, че втората сесия от преговорите с участието на целите делегации е приключила без изявления от двете страни. Последната среща на Путин с ръководител на КНДР датира от 2002 г., когато той се среща с Ким Чен-ир - покойния баща и предшественик на Ким Чен-ун.