Спецпрокурор Мюлер: Пол Манафорт лъже за контактите му с администрацията на Тръмп

Специалният прокурор Робърт Мюлер обвини бившия ръководител на предизборната кампанията на Доналд Тръмп Пол Манафорт, че лъже по пет ключови теми - включително контактите му с администрацията на Тръмп - след като сключи сделка за сътрудничество по руското разследване.
Манафорт се опита да скрие фактът, че е имал контакт с представител на администрацията в Белия дом в края на май 2018 г.
Робърт Мюлер, който ръководи федералното разследване за намесата на руснаците на изборите през 2016 г. и евентуалното тайно споразумение с представители на Доналд Тръмп, получи срок до петък да даде на съдията повече информация за причините, поради които обвини Манафорт, че е нарушил споразумение лъжейки.
Според документите Манафорт също излъгал за взаимодействието си с бивш бизнес партньор и руско-украински политически консултант Константин Килимник, за който се смята, че има евентуални връзки с руските разузнавателни служби. Робърт Мюлер също обвинява Манафрт, че лъже за участието на Килимник в предполагаема конспирация, за да приготви свидетелските показания на двама свидетели.
Другите предполагаеми лъжи включват обстоятелствата около плащането на 125 хил. долара на фирма, работеща за Манафорт, и фактът, че той предоставя на следователите и информация за прехвърляне на сметки, свързана с друго разследване на Министерството на правосъдието. Част от документа, свързан с плащането от 125 хил. долара, също е редактиран.
При предишен съдебен процес във Вирджиния Манафорт бе осъден за осем финансови престъпления, свързани с лобирането му, докато журито не можа да вземе решение по 10 други обвинения.
Федералните прокурори от Ню Йорк поискаха от съдията да осъди Майкъл Коен, бивш личен адвокат на Тръмп.
Майкъл Коен, който сътрудничи в разследването на Робърт Мюлер, се призна за виновен за финансови престъпления, и на отделно обвинение, че е лъгал Конгреса в случай, разкрит от Робърт Мюлер миналата седмица.
Прокурорите от Ню Йорк заявиха, че Майкъл Коен трябва да има някакъв принос за сътрудничеството с Робърт Мюлер, но отбелязаха, че не е сключил споразумение за сътрудничество с техния офис.
Робърт Мюлер предложи присъдата за лъженето на Конгреса да протича едновременно с присъдата в случая в Ню Йорк.