Шулц поднесе извинения за слабото представяне на партията си

Мартин Шулц

Мартин Шулц

Конгресът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) започна с реч на председателя й Мартин Шулц, в рамките на която той поднесе извинение на съпартийците си за слабото представяне на изборите за Бундестаг от септември тази година.

„Не е лесно да стоим по този начин тук, една година по-късно. Започнахме с 20%, след това дойде онова, което нарекоха "еуфорията Шулц", след това загубихме три регионални избори и се върнахме отново на същото място, откъдето започнахме. Това е трудно, това е разочароващо. Преживял съм много, но последната година наистина ме разтърси", призна германският социалдемократ.

Шулц благодари на всички, които са се борили за каузата социалдемократ отново да поеме канцлерския пост в Берлин. „Извинявам се за моето горчиво поражение. Най-големият проблем на ГСПД е, че тя загуби своя профил. Не успя да отговори на това, което означава социалната демокрация през XXI век", заяви Шулц. Същевременно той допълни, че ГСДП не е в състояние да предложи политика, която хем да е „извън рамките", хем да бъде приложима на практика. „Но можем да върнем доверието към нас", изрази увереност лидерът на германските социалдемократи.