Семействата на загиналите в сваления малайзийски Boeing към руснаците: Лидерите ви са виновни за разрушаването на нашия свят

Проруски сепаратисти позират с останките на сваления самолет

Проруски сепаратисти позират с останките на сваления самолет

Семействата на загиналите при катастрофата на малайзийския Boeing МН17, свален с руска ракетна  установка "Бук" над Донбас изпратиха писмо до руските граждани в навечерието на Световното по футбол.

В писмото, публикувано в "Новая газета",  те призовават да не се забравя, че световното първенство се провежда в страна, чието ръководство те смятат за виновни за гибелна на близките си.

"Болно ни е да осъзнаваме мрачната ирония, че руските лидери, които ще приветстват с отворени обятия света, са тези, които са виновни за разрушаването на нашия свят. Това са същите лидери, които упорито се опитваха да избягнат отговорността още от онзи най-ужасен ден през юли 2014 года", се казва в писмото.

Близките на загиналите са възмутени от реакцията на руските държавни медии.

Самолетът Boeing 777 летящ от Амстердам за Куала Лумпер беше свален над Донецка област, където се водеха военни действия между украинската армия и проруските  сепаратисти, загинаха всички 298 души, намиращи се на борда. 

През 2017 година членовете на семействата на 25 от жертвите спечелиха дело в американски съд срещу лидера на проруските сепаратисти Игор Гиркин (Стрелков), който в часа на катастрофата, се похвали в профила си във Фейсбук, че са свалили самолет с думите: "Предупреждавахме ги да не летят в нашето небе".

malayziyski-boing1.png