Седмицата на висшата мода в Париж наложи сивото като основен цвят за сезона есен-зима

С представянето на колекциите на Жан-Пол Готие, Азедин Алая и модна къща „Фенди" приключи Седмицата на висшата мода в Париж.

С представянето на колекциите на Жан-Пол Готие, Азедин Алая и модна къща „Фенди" приключи Седмицата на висшата мода в Париж.

Жан-Пол Готие е създал колекция, предназначена за планинарки. Тя включва коледни пуловери, шапки с помпони, връхни дрехи с украса от пера, кожени апрески.
С подобно облекло по-заможните любителки на планината могат да посетят известни ски-курорти, като Куршевел, Цермат или Аспън, съобщава "Франс прес", цитирана от БТА.

Показани бяха велурени клин панталони, в комбинация с обувки със сребристи подметки. Саката на костюмите тайор от туид са с повдигнати рамене.

Вниманието привлякоха също дебели вълнени облекла с мотиви, напомнящи снежинки. Те имат нещо общо с популярните коледни пуловери и се носят в комбинация с тонално близки до тях шапки.

Преобладаващият цвят беше сивото, както и в други колекции за следващата зима, представени през последните няколко дни в Париж.
В колекцията на Готие сивото е в различни нюанси.

Сред присъствалите на дефилето знаменитости бяха Карла Бруни-Саркози, Катрин Деньов, Аманда Лиър, Жозиан Баласко.
За първото си дефиле висша мода от 6 години дизайнерът Азедин Алая бе решил да ползва услугите на любимата си манекенка Наоми Кембъл.

Тунизийският дизайнер обикновено показва колекциите си извън рамките на седмиците на прет-а-порте или висша мода. Той се прочу през 80-те години на миналия век със скулптурните силуети в дефилетата си и проектираните от него рокли, които са като втора кожа за манекенките. Сега в началото на дефилето му на подиума се появи 47-годишната Наоми. Много от манекенките носеха тюрбани.

Представени бяха рокли, които подчертаваха грациозните извивки на женското тяло. Колекцията включва също кожени палта с висока талия, сака с горни джобове, носени в комбинация с къси поли, рокли в цветове металик. На първия ред сред присъствалите знаменитости бяха Карла Бруни-Саркози и Изабел Юпер.

Дефилето на „Фенди" бе последното в рамките на четиридневната Парижка седмица на висшата мода.

Показани бяха тоалети, обсипани с украса от цветя. Карл Лагерфелд, който от 1965 г. е творчески директор на модната къща, е проектирал украса с форма на макове, метличини, магаритки. Дори някои чанти са с форма на саксии с цветя.
 
Представени бяха също кожени облекла.

В края на дефилето Лагерфелд излезе на подиума и събра овациите на присъстващите, сред които бе Бернар Арно - изпълнителният директор на групировката LVMH, която е собственик на „Фенди".