Съдят трима руснаци за сваления малайзийски самолет в Украйна

Помагал им е и украинец, който също е обвинен за атентата

Игор Гиркин, Сергей Дубински и Олег Пулатов и Леонид Харченко.

Игор Гиркин, Сергей Дубински и Олег Пулатов и Леонид Харченко.

Холандската прокуратура ще повдигне обвинения в убийство на четирима заподозрени в свалянето на самолета на авиокомпания Malaysia Airlines в Украйна, предаде Ройтерс.

Следователите са казали днес на роднини на жертвите имената на заподозрените, съобщи Зилене Фредрикс, чийто син е бил на самолета с приятелката си. "Следователите назоваха четири имена, трима руснаци и един украинец", каза Фредрикс, цитирана от ТАСС.

Делото ще започне на 9 март 2020 г. в Холандия. Самолетът, извършващ полет МН17 от Амстердам за Куала Лумпур, бе свален през юли 2014 г. с руска ракета в сепаратистката източна част на Украйна.

Смята се, че заподозрените са докарали зенитната ракетна установка "Бук" от Русия в конфликтната зона в Източна Украйна. Ракетният комплекс е предоставен от въоръжените сили на Русия и е използван за свалянето на самолета над район под контрола на проруските бунтовници, каза разследващият екип пред репортери. Заподозрените са руските граждани Игор Гиркин, Сергей Дубински и Олег Пулатов и гражданинът на Украйна Леонид Харченко. Те са обявени за международно издирване.

Майката на един от 298-те загинали във взривения във въздуха Боинг-777 в полет от Амстердам за Куала Лумпур съобщи днес, че четиримата ще бъдат подсъдими на процес, който ще започне през март 2020 година. Фредрикс, чийто син и приятелката му са сред жертвите, изрази облекчение, че пет години след трагичния за нея 17 юли 2014 г. някой ще бъде държан отговорен. Тя добави, че не очаква някои от обвиняемите да присъства на процеса.