Руски депутат се изтърва, призна, че Русия най-малко два пъти е нахлувала със свои войски в Украйна

И двата пъти намесата на Москва е била в подкрепа на проруските сепаратисти

Сергей Марков

Сергей Марков

Депутатът от руската Държавна дума Сергей Марков се "изпусна" и директно в ефира на радио "Ехото на Москва" съобщи кога Русия директно се е намесвала в конфликта в Украйнна.

"По оценки на американски анализатори, на украинската армия и трябва около седмица да сломи съпротивата на армиите на ДНР и ЛНР. Ако пуснат в ход бойната авиация, то бойният дух няма да помогне срещу бойната авиация...И след това Русия ще бъде принудена да се намеси, както се намеси през август 2014 година или през януари 2015-то", казва Марков.

Кремъл винаги е отричал каквото и да било участие във въоръжения конфликт в Източна Украйна.

Припомняме, че въоръженият конфликт в Донецка и Луганска области между украинската армия и проруските сепаратисти започна през април 2014 година. 

В средата на август 2014 година украинската армия взе под контрол голяма част от Ивайловск, но на 23–24 август Русия вкара свои войски и в резултат украинските части се оказаха обкръжени. След като е договорено преминаването на украинците през коридор, осигурен от руските военни, на 30 август руската страна нарушава споразумението и нанася удар по украинските военни. Загиват 366 военнослужещи, 300 попадат в плен.

Превод: Faktor.bg