Руската агентка Мария Бутина е готова на сделка с американското следствие

Мария Бутина и Александър Торшин

Мария Бутина и Александър Торшин

Рускинята Мария Бутина, арестувана през 2018 година в САЩ по обвинение в "нелегитимно прокарване на руски интереси" е готова да сключи сделка с прокуратурата и да се признае за виновна, съобщава ABC.

По информация на медията, Бутина е сключила сделката на 8 декември и е готова да признае, че заедно с неназован "американец № 1" и още един човек е действала в Сащ под ръководството на представител на руските власти.

По данни ABC, "американец № 1" е републиканецът Пол Ериксон, а руският чиновник е бившият заместник-председател на Централната банка на РФ Александър Торшин (напомняме, че испанските правоохранительни органи смятат Торшина за член на така наречената "Таганска организирана престъпна група"). Под ръководството на Торшин Бутина е опитвала да устанонява неофициални връзки с влиятелни американци.

Още при първите информации, че Бутина има намерение да сключи сделка с обвинението, Торшин скоропостижно беше пенсиониран.

Обвиненията в сговор заплашват Бутина с 5 години лишаване от свобода, но благодарение на споразумението със следствието Бутина може да получи по-кратка присъда.

Faktor.bg