Румъния: Русия нарушава въздушното ни пространство

Румънският министър на отбраната Михай Фифор заяви, че са чести случаите, в които руски самолети навлизат в румънското въздушно пространство, като уточни, че в тези случаи се прилагат стандартните процедури на НАТО за охрана на въздушното пространство, съобщава информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА.

Той уточни, че в момента румънското въздушно пространство се защитава от британски самолети, тъй като процедурата изисква изтребителите МИГ да останат на земята след трагичен инцидент миналата седмица.

Самолет МиГ-21 се разби по време на авиошоу в югоизточаната част на Румъния на 7 юли, при което загина пилотът на самолета.

Фифор каза също, че Румъния възнамерява да купи още пет самолета Ф-16 от Португалия, за да попълни ескадрилата от 12 летателни апарата от този тип.

Той уточни, че в близко бъдеще предстоят преговори за покупката на още 36 изтребители Ф-16.

Румънският министър на отбраната увери, че страната ще продължи да отпуска по 2 процента от брутния вътрешен продукт за отбрана, което е било изтъкнато и на състоялата се в сряда и четвъртък среща на върха на НАТО в Брюксел.