Рекорд: Осъдиха козметична фирма на $4,7 млрд. заради продукти, причиняващи рак

Компанията ще плати сумата на 22 пострадали жени

Компанията Johnson&Johnson бе осъдена в САЩ за рекордно висока сума, като съд в Мисури разпореди тя да плати 4,7 милиарда долара обезщетение на група от 22 жени. Ищците твърдят, че ползвайки емблематичните за марката пудри с талк са заболели от рак на яйчниците.

Съдът в щата Мисури първоначално определи 550 милиона долара компенсация, а после добави 4,1 милиарда долара за нанесени щети.

Присъдата идва в момент, в който компанията гигант води около 9000 дела заради продукта, отбелязва Гардиън. Десетилетия наред бебешката пудра бе предпочитана от потребителите и бе почти задължителна при отглеждането на всяко бебе.

От Johnson&Johnson коментираха, че са "дълбоко разочаровани" от съдебното решение и ще го обжалват. Процесът продължи шест седмици. Жените твърдяха, че след като години наред са ползвали бебешката пудра с талк, са развили рак на яйчниците. Адвокатите им заявиха, че компанията е знаела още през 70-те години, че бебешката пудра е била замърсена с азбест, но не са предупредили потребителите за рисковете. Компанията отрече, като каза, че продуктите ѝ никога не са имали следи от азбест и не предизвикват рак. Цитирани бяха няколко проучвания, според които продуктите с талк са безопасни.