Путиновата "Единна Русия" реабилитира окупацията на Афганистан от СССР

Путиновата патрия "Единна Русия" се обяви за "преразглеждане на политическата оценка на въвеждането на съветскит войски в Афжанистан", съобщава "Интерфакс".

"В приетата от нас резолюция заявяваме за необходимостта и ще предприемем мерки за преразглеждане на политическата оценка на афганистанската война", съобщи депутатът от "Единна Русия" Дмитрий Саблин.

Той припомнил, че през декември 1989 година, десет месеца след извеждането на съветските войски от Афганистан на депутатите от СССР е прието постановление, в което се казва, че "решението да бъдат изпратени съветски войски в Афганистан се осъжда политически и морално".

Саблин изразил възмущение от това, че след тожва "афганистанската война е осъдена като грешна, жценявана е като "съветския Виетнам", либералите я наричали безсмислена и престъпна".

Бившият командващ 40-та армия, която беше окупирала Виетнам генерал Борис Громов заявил, че "за жалост по времето на СССР властта не съумя да обясни на народа простата геополитическа истина: ако не бяхме ние там щяха да се окажат американците с техните бази".

Според Саблин, "в учебно-методическия комплекс по руска история трябва да се даде справедлива оценка на операцията на СССР в Афгнистан".

На 21 ноември, в чест на 30-тата годишнина от изтеглянето на съветските войски от Афганистан ще бъде проведена специална парламентарна сесия.

По стечение на обстоятелствата за "преразглеждзане на историята" на окупацията на Афганистан от съветските войски съвпада със преговорите, които провед външният министър на Русия Сергей Лавров с представители на афганистанското терористично движение "Талибан".

Преговорите демонстрираха, че както и Сирия, така и Афганистан, се превръща в инструмент за допълнителен натиск върху САЩ.

Припомняме, че през декември 1979 година започна официалното разполагане на съветски войски в Афганистан. За непълни 10 години по официални данни съветската армия губи 15 хиляди души, но се смята, че цифрата надвишава 80 хиляди, а загубите сред цивилното население на Афганистан по различни оценки е между 1 е 2 милиона души.

Превод: Faktor.bg