Президентът на Азербайджан поиска "Ереван и цяла Армения"

Илхам Алиев

Илхам Алиев

"Връщането на Ереван към родината ни е наша стратегическа цел", каза азербайджанският президент Илхам Алиев пред членове и симпатизанти на своята партия "Нов Азербайджан", предаде лента.ру.

"Ние имаме право да си възвърнем нашите исторически земи, които ни бяха отнети от така наречената Република Армения. Нашата цел е да възстановим несправедливостта, която подари азербайджански земи на чужденци", заяви той.

Алиев поясни, че освен върху оспорвания от 1988 г. с Армения район Нагорни Карабах, Баку трябва да установи контрол и върху цялата територия на съседната си държава, включително и столицата Ереван.

"За нашите земи, върху които имаме право, трябва да знае и подрастващото поколение. Ако ние не успеем да ги присъединим, нека наследниците ни да завършат тази мисия", заяви Алиев.

Ереван е създаден около VIII в.пр.н.е. Градът до началото на ХIХ столетие е бил под властта на арменски, арабски и персийски и османски владетели. От 1828 г. Ереван и големи части от сегашна Армения са били под руска власт. Част от земите на съвременен Азербайджан до установяването на руска власт ХIХ век са били под управлението на арменски, арабски, персийски и османски владетели.

Азерите са имали кратка държавност от 1919 до 1922 г. Независимостта на Азербайджан, заедно с арменската, е обявена след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.