Потресаващ доклад на британския парламент: Златото на Москва срещу националната сигурност на Великобритания

Те ни смятат за лигльовци - крадат у дома с правен нихилизъм и изнасят в страна със солидно правораздаване

Te, общо взето, ни смятат за лигльовци и че могат да се възползват от всички свободи и правна защита (във Великобритания), докато крадеш у дома. Така че крадеш на място с правен нихилизъм и изнасяш откраднатото на място със солидно правораздаване."

Този цитат от журналиста Люк Хардинг е включен в разпространения доклад на комисията за външна политика на британския парламент, озаглавен "Златото на Москва: Руската корупция във Великобритания", пише "Дневник".

В него депутатите заключават, че острите думи, които премиерът Тереза Мей използва по адрес на управляващите в Русия след нападението срещу Сергей Скрипал в началото на март 2018 г., не са последвани от достатъчно категорични действия срещу "прикриването и прането в Лондон на пари, натрупани от корупция от президента Путин и неговите съюзници".

"Това са активи, на които Кремъл може да разчита винаги за директна или косвена подкрепа на кампанията на президента Путин да подкопава международната система от правила, да отслабва нашите съюзници и да съсипва взаимно подсилващи се международни мрежи, подкрепящи британската външна политика", се казва още в доклада.

Заключения на някои от източниците на комисията са, че т.нар. руски пари, изнесени към Великобритания, включително нейните отвъдморски територии, са в рамките на поне 100 милиарда паунда и далеч не всички тези милиарди са от корупция и престъпни действия. От една страна, на сумата се гледа като на източник на ползи за Лондонското сити, финансовата система и имотния и луксозния пазар. От друга, фактът, че заедно с парите много руснаци са "изнесли" и децата и семействата си във Великобритания, се възприема като един вид осигуровка, че няма да има ескалация на напрежението с Русия, стигаща до заплаха от въоръжен конфликт. Но от трета, депутатите заключават, че щетите от така създалото се положение са по-големи от ползите, включително защото така без проблеми се заобикалят санкции.

"Не може повече да се продължава така, сякаш нищо не се е случило. Мащабът на щетите, които тези "мръсни пари" могат да нанесат на интересите на британската външна политика е много по-голям, отколкото руските транзакции в Ситито. Няма оправдания Великобритания да се затваря очите, докато клептократите на Путин и потъпкващи човешките права използват пари, изпрани през Лондон, за да корумпират наши приятели, да отслабват съюзите ни и да подкопават вярата в нашите институции", заяви консервативният член на парламента Том Тъджънхет.

В доклада се призовава правителството да попречи на възможността Русия да набира валута през финансовите пазари и центрове в Лондон. Като пример за противоречивата ситуация се сочи това как на 16 март - само два дни след като Мей изгони 23-ма руски дипломати заради обвинението, че Москва най-вероятно стои зад покушението с нервнопаралитично вещество - Русия успешно е пласирала емисия еврооблигации за 4 млрд. долара, от които почти половината са купени от инвеститори от Великобритания. Ден преди това такива инвеститори са участвали в сделка с облигации на "Газпром" за 750 млн. евро, реализирана през руската банка "ВТБ Капитал", която иначе е обект на санкции.

Правителството трябва "ясно да заяви, че Кремъл вече е нежелан на пазарите ни, трябва да сме единни в усилията си за подкрепяме думите си с действия - в Ситито, чрез правителствената политика и със съюзниците ни в САЩ, Г-7 и ЕС", призовава още Тъджънхет.

Руският посланик Александър Яковенко предупреди, че правителството трябва да внимава, защото негови сънародници подготвят защита на интересите си пред съда, че да се налагат санкции, "само защото някой е приятел на някого не е никакво правно основание" и че всичко това поставя под въпрос репутацията на Великобритания да защитава хората на нейна територия чрез върховенство на закона.

В доклада се обяснява какви са част от тези руснаци. "Налице е пряка връзка между богатството на олигарсите и способността на президента Путин да прилага агресивната си външна и вътрешна политика. Съвременните олигарси дължат богатството си на президента и в замяна на това действат като източник на частно финансиране за Кремъл."

Оливър Бълой, един от поканените да свидетелстват пред комисията, описва: "Всъщност подобно на средновековните аристократи, разполагали с имущество по волята на краля, олигарсите имат своето богатство по волята на Путин. Те трябва да го притежават и да му се наслаждават в замяна на това, че той получава каквото поиска и когато го поиска."

Общо взето, същото обяснява и Роман Борисович, руснак, който живее в Лондон от две десетилетия. Финансист и борещ се с корупцията, той поддържа Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални и бе главен герой в From Russia with Cash, документален разследващ филм на Сhannel 4. "Гледайте на руските олигарси като нагласа. Няма значение колко различни може да ви изглеждат - единият има футболен клуб, другият дарил пари на "Оксфорд", третият бил в затвора по време на комунизма - между тях има нещо много общо. Те могат да бъдат оценени по един и същи критерий, защото не са станали сами бизнесмени по американски маниер, а всеки от тях е направил парите си чрез връзките с руското правителство... Тази връзка ги принуждава да правят всякакви услуги на Путин, било то скрити, видими или невидими. Може едната година да дарят 7 милиона долара на Републиканската партия в САЩ за изборите за президент, а другата да подкрепят антиевропейска неправителствена организация в Германия. Всички те правят едно и също, просто ние не виждаме повечето от стореното."