Полският президент под обстрел заради думите, че ЕС не е важен за поляците

Полският президент Анджей Дуда бе разкритикуван днес от политическите си опоненти затова, че нарече Европейския съюз "въображаема общност", която не е толкова важна за поляците, съобщи Асошиейтед прес. 

Дуда е съюзник на управляващата партия "Право и справедливост", която влезе в конфликт с ЕС заради противоречива реформа в съдебната система, която Брюксел определи като нарушаване на върховенството на закона.

"Когато решим собствените си въпроси, тогава ще се занимаваме с европейските. За момента нека ни оставят на мира и нека ние оправим Полша, защото това е най-важното". Най-важното е общността ни тук, в Полша, каза той. 

Дуда и служители на правителството твърдят, че реформите, които дават на управляващата партия големи правомощия над съдилищата, са демократични и съдиите ще се отчитат повече пред обществото. ЕС и много правозащитни организации заявиха, че промените ще подкопаят независимостта на съдебната власт.  Реакцията срещу думите на Дуда в Полша бе силна, а някои анализатори дори изразиха опасения, че полските власти могат да поведат страната към излизане от ЕС.
Основният лидер на опозицията и председател на партията "Гражданска платформа" Гжегож Схетина заяви, че Дуда не разбира каква "вреда нанасят подобни думи на образа и репутацията на Полша".

Лидерът на Полската селска партия Владислав Кошиняк-Камиш обвини Дуда, който е практикуващ католик, че отрича идеите на един от най-големите полски авторитети, покойния папа Йоан Павел Втори, който подкрепяше членството на Полша в ЕС. В реч в град Лежайск Дуда обвини Европа, че през 1945 г. е оставила Полша на произвола на съдбата и под контрола на СССР. Затова Полша има право да има очаквания от Европа, а поляците "имат правото да управляват тук и да решават каква Полша искат".

Полша се присъедини към Европейския съюз през 2004 г., което доведе до 14 години на силен икономически растеж, подхранван от милиардите евро, получени от различни европейски фондове, отбелязва АП.

Членството в ЕС донесе нови свободи за поляците да пътуват, работят и учат в Европа. От тези възможности се възползваха милиони хора. Проучванията на общественото мнение показват, че подкрепящите членството в ЕС поляци са около 80 процента.
Говорителката на управляващата партия Беата Мазурек заяви, че "Право и справедливост" няма намерение да изтегля Полша от Европейския съюз. "Ние сме част от ЕС и членове на ЕС. Абсолютно нищо не може да промени това", подчерта Мазурек.